Újabb személy került karanténba Budapesten, magyar érintettjei is vannak a tenerifei szálloda lezárásának

Fotó MTI, AP, Chinatopix

Kedden újabb magyar került kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt, a kamionsofőrként dolgozó férfi Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: egy másik kamionsofőr a milánói magyar konzulnak jelezte, hogy a lezárt lombardiai területen van, de tünetmentes, járművében tartózkodik. Menczer Tamás kiemelte: a karantén alatt álló olasz területekre csak az utazzon, akinek valóban halaszthatatlan teendője van és érdemes jól megfontolni Olaszország többi részébe is az utazást. Hozzátette: az olasz tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint nincs magyar az olaszországi fertőzöttek között. Kitért a Tenerifén karantén alá vont szállodakomplexumra is, itt a helyszínen Magyarország tiszteletbeli konzulja nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy magyar állampolgárok is érintettek, pontos számuk még nem ismert. A tiszteletbeli konzul mellé Madridból utazik egy konzul, és ha indokolt, további munkatársak is érkezhetnek. A Japán partjainál vesztegzár alá helyezett hajón egy magyar férfi tesztje lett pozitív, őt kórházba szállították. Kínában 172 magyar tartózkodik a konzuli regisztráció szerint, ebből húsz fő a legfertőzöttebb tartományban, ők valamennyien egészségesek. Menczer Tamás kiemelte: a magyar kormány mindent megtesz, hogy a fertőzés ne jusson át a határon. Arról eddig nincs információ, hogy Magyarországon bárki megbetegedett volna, de nem zárható ki a fertőzés megjelenése – húzta alá, felhívva rá a figyelmet, hogy eddig egyetlen szomszédos ország sem vezetett be utazási korlátozást Olaszországgal szemben.

A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott 28 pontos akciótervét. Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azzal indokolt: a Jobbik szerint a kormány eddig nem adott át elegendő információt arról, hogyan áll vírus elleni védekezés. A Belügyminisztérium az operatív törzs nevében Stummer sajtótájékoztatójára reagálva önmérsékletre intett, emlékeztetve: az akcióterv már 25 napja elérhető.

A Momentum 5 pontos intézkedési tervet dolgozott ki a koronavírus elleni védekezés kapcsán – jelentette be Cseh Katalin, a párt EP-képviselője Facebook-oldalán. A párt többek között azt javasolja, hogy „indítson információs kampányt a kormány a propagandára szánt milliárdokból”, szorgalmazzák a fokozott ellenőrzés bevezetését a reptereken és a határokon, és gyorsképzést javasolnak a háziorvosoknak. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: szükség van a háziorvosok megfelelő tájékoztatására, ahogy védőruházatra, védőszemüvegekre, maszkokra és hatékony fertőtlenítőszerekre is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte: részletes tájékoztatást küldtek a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, és folyamatosan rendelkezésükre állnak kérdés esetén. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel – szögezték le.

Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt – nyilatkozta a hvg.hu-nak Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos. Falus szerint semmi baj nincs abból, ha regisztrálnak egy beteget Magyarországon, főleg, ha behurcolt esetről van szó. Baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon. Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár Twitter-üzenetében úgy reagált Falus Ferenc kijelentéseire: „Emlékszünk? Falus Ferenc Gyurcsány tisztiorvosa volt, majd ótvaros nagyot bukott főpolgármesterjelölt. Most ő rémisztget a koronavírussal. Fletó vagy a ló biztatta fel??”

Egy magyar nőt Bécsben koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba kedden, a teszt eredménye várhatóan szerdára lesz meg. A Budapest British International School és az olasz tagozatos Újlaki Általános Iskola megkérte Olaszországban járt diákjait az ideiglenes otthon maradásra. A tankerületek körlevélben fordultak az iskolákhoz, melyben azt kérték: 14 napig ne engedjék iskolába azokat a tanulókat, akik fertőzött területen jártak, valamint felszólították őket, hogy amennyiben valamelyik diákjuk vagy csoportjuk Észak-Olaszországban járt, haladéktalanul értesítsék a tankerületet – tájékoztat az RTL Klub Híradója. Bár az Észak-Olaszországból hazatérő gimnazistacsoportot hétfőn két hétre karanténba zárták, az ugyanazon a környéken szombaton kupameccset játszó ZF Eger vízilabdásai vasárnap gond nélkül hazatérhettek – írja a 444.hu. A portál megjegyzi: vasárnapra bezárták a meccsnek előző nap otthont adó uszodát is. Dabrowski Norbert edző a klub honlapjának adott interjújában elmondta: Ferihegyen átestek „egyfajta vizsgálaton”, de mivel mindent rendben találtak, folytathatták útjukat.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetőjének tájékoztatása szerint újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban kedden, így tizenegyre emelkedett a járványban elhunytak száma. Ausztriában is megjelent a vírus, a két érintett beteg innsbrucki lakos, jelenleg enyhe lázuk van, egy helyi klinikán kezelik őket.

Egy tekintélyes brazil újságíró tudomása szerint az elnöki hivatal azt tanácsolja Jair Bolsonaro brazil elnöknek, hogy mondja le a következő hetekben esedékes olaszországi és magyarországi útjait – írja a The Guardian.

HVG.HU, MANDINER.HU, HIROSVENY.HU, MTI, PORTFOLIO.HU, ATV.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, 444.HU, MAGYAR NEMZET