Újabb segítséget kapnak a kormánytól a falusi kisboltok

Fotó Molnár Sándor, Napló

A kormány újabb támogatást ad a falusi kisboltoknak nyolcmilliárd forint értékben – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár azt mondta: minden olyan üzlet pályázhat, amelyik kétezer fő alatti településen alapvető élelmiszerek árusításával foglalkozik. Hozzátette, hogy a támogatás mértéke milliós nagyságrendű lesz, és a működési költségekre lehet majd fordítani – számolt be az M1 Híradója.

Az M1 stábja által meglátogatott nógrádmegyeri kisboltban mindig akad vásárló, hiszen szinte mindent meg lehet venni, amire szüksége lehet egy falun élő családnak. A több mint tíz éve megnyílt üzletben az utóbbi időben a Covid és a magas energiaárak okozzák a legnagyobb fejtörést a vállalkozásnak. Ezért minden segítségnek nagyon örülnének. Ha kapnának támogatást, azt főként a rezsiköltségekre fordítanák.

A fagyasztóból is hármat használtam, kettőt kiiktattam, most egyet használok, mert nem bírom. Azt újra be fogom indítani, és akkor több terméket tudok árusítani, nagyobb forgalmam lesz” – mondta a tulajdonos.

Tojást és burgonyát is árusít egy másik, balatonőszödi kisbolt, ahol többnyire idősek vásárolnak. Ott is, mint a hasonló kis üzletekben,

főként az ársapkás élelmiszereket keresik a legtöbben, ami nagy segítség a családoknak, a boltnak viszont egy újabb teher.

Mi arra gondoltunk, hogy valamilyen támogatással ki lehetne küszöbölni ezt az időszakot. Másképp ez nem fog működni. Gondolkodtunk azon is, hogy szüneteltetjük a vállalkozást és a boltot. Mivel sok az idős, ezt nem tudjuk megtenni” – fogalmazott a boltvezető.

A Bakonyalján, Ácsteszéren tavaly újult meg a helyi kisbolt a Magyar falu program 50 millió forintos támogatásának köszönhetően. A helyiek nagyon kedvelik, mert a bolt azon túl, hogy minőségi termékeket árusít, még postaként is működik.

Mindent meg lehet kapni, amit lehet. Az ember csak átugrik, beugrik és tulajdonképpen teli kosárral megy haza, mert tényleg mindent meg lehet kapni” – nyilatkozta az egyik vásárló.

A kormány most újabb támogatást ad a falusi kisboltoknak nyolcmilliárd forint értékben. A kisüzleteknek ugyanis jelentős többletterhet okoz a dráguló energia és a megnövekedett élelmiszerárak. Sokuk mára a működőképesség határára jutott. Erről a faluközpontként is működő kisboltban beszélt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár bejelentette:

a kormány négy–hat héten belül egy támogatási pályázatot ír ki, amelyre minden olyan üzlet pályázhat, amelyik kétezer fő alatti településen alapvető élelmiszereket is árusít. Az állami segítség mértéke milliós nagyságrendű lesz, és a működési költségekre lehet majd fordítani.

„Nagyon fontos a támogatás formája, mert ez egy egyszeri, de egyösszegű, és száz százalékban előfinanszírozott támogatás lesz a pályázók számára. A pályázók elszámolhatnak a támogatás elnyerését követően mindenféle működési költséggel. Ide beleérthetik a bérköltségeket, beleérhetik a rezsiköltséget is, tehát mindenféle működési költséggel elszámolhatnak a pályázók” – fejtette ki a kormánybiztos.

A pályázat lebonyolítója a Bethlen Gábor Alapkezelő lesz, amely hamarosan közzéteszi a honlapján a részleteket.

Forrás: hirado.hu