Újabb lakásépítési program / Az MNB új fegyvere jövőre durranhat nagyot

Fotó: AM

Az Indexnek nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint rövid távon minimális hatása lesz a piacra a jegybank zöld otthon programjának, ugyanis nem sok ilyen lakás vagy ház épül ma Magyarországon. Ugyanakkor jövő év közepétől gyengébb energiabesorolású lakóingatlan már nem is épülhet majd, mert nem lehet majd használatba vételi engedélyt kiadni rá.

Legfeljebb hetvenmillió forintot lehet felvenni maximum 25 évre.

„Ezeknek a zöld hiteleknek a megjelenése nem fog földindulásszerű változásokat okozni egyik napról a másikra, de az biztos, hogy stabil alapokat fektet le az újlakás-piacokon” – fogalmazott az Indexnek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden jelentette be, hogy új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett.

A jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését

– mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Amit eddig a zöld otthon programról tudni lehet, az az, hogy

  • 200 milliárd forintos keretösszeggel indul októberben,
  • csak lakossági ügyfelek vehetik igénybe,
  • az újépítésű ingatlannak legalább BB energetikai besorolásúnak kell lennie.
  • a teljes futamidő alatt fix kamatozású,
  • az MNB 0 százalékos kamat mellett adja a refinanszírozást a hitelintézeteknek,
  • a hitelintézetek pedig legfeljebb 2,5 százalékos kamaton hitelezhetnek az ügyfeleknek,
  • a futamidő maximum 25 év lehet,
  • és a hitelösszeg maximum 70 millió forint.

Szemben több állami lakáscélú támogatással, az MNB eddigi közlései alapján a zöldhitel nem demográfiai célú, azaz nem kell gyereket vállalni a felvételéhez – nem úgy, mint a csoknál, vagy épp a babavárónál, melyet sokan szintén lakáscélra vesznek fel.

Balogh László szerint az MNB-s bejelentés lényege maga a finanszírozási oldal, hiszen ma már olyan árszintet értek el az újépítésű lakások, házak, hogy arra már kevés az esély, hogy azt zsebből kifizetik. „A kamatszint ezért sok esetben döntő lehet, hogy valaki meg tud venni egy ilyen ingatlant, vagy sem” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy a havi törlesztők esetében akár néhány tízezer forintot is jelenthet a kedvezményes hitelkonstrukció. Néhány bankmonitoros kalkuláció szerint a konstrukció akár több millió forintot is az ügyfelek zsebében hagyhat.

Az újlakáspiacot – ahogy az építőipart úgy általában – jelenleg több tényező is sújtja, ami a forgalomra is hatással lehet: az építőanyagár-robbanás és a munkaerőköltségek megugrása mind-mind beépül az árakba. Balogh László szerint ha ez az új eszköz nem is tornázza lejjebb az árakat, arra mindenképpen jó lehet, hogy tompítsa az áremelkedések mértékét.

Forrás: index.hu, Károly Gábor