Újabb korrupciógyanús ügy tartja lázban az Európai Uniót

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete (Berlaymont) (Forrás: greece.greekreporter.com)

Belga és német rendőrök szállták meg az Európai Néppárt brüsszeli székházát. A razzia során számítógépeket foglaltak le, az ügy szálai pedig egészen Türingiáig vezetnek. A néppárt közleményében azt írta: mindenben együtt működnek a hatóságokkal, de mivel folyamatban lévő nyomozásról van szó egyebet nem kívánnak közölni.

A belga és német rendőrség razziát tartott az Európai Néppárt brüsszeli székházában – közölte az Euractive. A portál úgy tudja, számítógépeket foglaltak le egy olyan pénzügyi csalással kapcsolatban, amelyben a néppárt munkatársai is érintettek lehetnek.

Úgy tudni, hogy egy, a 2019-es európai parlamenti választásokhoz kapcsolódó korrupciógyanús ügy miatt nyomoznak.

A német Mitteldeutscher Rundfunk azt írta, a vizsgálat Mario Voigt ellen irányul, aki Manfred Weber néppárti frakcióvezető digitális kampányának vezetője volt a 2019-es EP-választásokon.

A CDU jelenlegi türingiai vezetőjét – Mario Voigtot – egyébként tavaly szeptember óta korrupcióval és vesztegetéssel gyanúsítják, a politikus visszautasította a vádakat.

A razzia tényét – bár szemérmesen a látogatás szót használva – az Európai Néppárt is megerősítette. Néhány soros közleményükben azt írták: mindenben együtt működnek a hatóságokkal, de mivel folyamatban lévő nyomozásról van szó egyebet nem kívánnak közölni.

Sorra kerülnek elő a brüsszeli bürokraták vesztegetésgyanús ügyei. Tavaly decemberben robbant ki az utóbbi évtizedek legsúlyosabb brüsszeli korrupciós botránya. Miután kiderült, hogy az Európai Parlament szocialista alelnöke, Eva Kaili és több más uniós politikus kenőpénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól. Cserébe pedig az öböl menti államnak kedvező döntésekért lobbiztak Brüsszelben.

Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintot találtak a házkutatáskor.

A példátlan vesztegetési ügynek legalább hatvan érintettje lehet, és eddig négy ember ellen emeltek vádat korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt.

Forrás: hirado.hu