Újabb hitel az innovatív cégeknek

Fotó: orientpress.hu

Félmilliárd euró a kelet-közép-európai kis-és középvállalkozásoknak nyújtott finanszírozási keret – jelentette be az Európai Bizottság. A cél, hogy felgyorsítsák a hitelezést, és olyan ügyletekhez nyújtsanak garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban és szomszédságában.

Uniós garanciakeret a kkv-knak

Megállapodást írt alá az Európai Befektetési Alap (EIF) és az UniCredit bankcsoport az InnovFin elnevezésű kis-és középvállalkozások (kkv) támogatására létrehozott uniós garanciakeret bővítéséről. Ez félmilliárd euró értékű finanszírozási hozzáférést biztosít innovatív kkv-knak, valamint kisméretű, közepes tőkeerejű vállalkozásoknak nyolc kelet-közép-európai országban, köztük Magyarországon – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az új megállapodás lehetővé teszi az UniCredit-csoport számára, hogy bankjai és lízingcégei révén az eredeti 160 millió eurós hitelkeret felett további 340 millió eurós finanszírozást kínáljon innovatív vállalatoknak Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, valamint a nem uniós Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában.

A cél a hitelezés felgyorsítása

A megállapodás tükrözi az Európai Unió  elkötelezettségét, hogy minél hamarabb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést, és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban és szomszédságában.

Az uniós InnovFin kkv-garanciakeret 25 ezer euró és 7,5 millió euró közötti hitelekre nyújt garanciát és viszontgaranciát, hogy ezáltal segítse elő az innovatív kkv-k, valamint a kisméretű, közepes tőkeerejű – legfeljebb 499 főt foglalkoztató – vállalkozások hitelhez jutását. A garanciakeretet az EIF kezeli, és pénzügyi közvetítőkön – bankokon és más pénzügyi intézményeken – keresztül teszi elérhetővé az EU-tagállamokban és a társult országokban. A garanciakeret révén a pénzügyi közvetítőknek az EIF nyújt garanciát a bevont hitelekből keletkező veszteségeik arányos részére.

(MTI, hirado.hu)