Újabb fordulat: a lengyeleknek elegük van már Zelenszkijből, keményen üzentek neki

Fotó MTI, AP, Vadim Ghirda

„Lengyelország befogadott több millió ukránt, érdemes ezt nem elfelejtenie Zelenszkij elnök úr” – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Jog és Igazságosság párt vasárnapi katowicei kongresszusán. Morawiecki figyelmeztette az ukrán elnököt, hogy a németek mindig a közép-európai országok feje fölött akarnak majd üzletelni az oroszokkal.

A miniszterelnök katowicei beszédében elmondta, hogy a Jog és Igazságosság pártnak fontos az energiabiztonság.

Hozzátette: a Jog és Igazságosság párt a lengyel iparban dolgozó bányászok és munkások érdekeit védi, ahogy a lengyel gazdák érdekeit is – írja a Gazeta Prawna. Megjegyezte, hogy mivel az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó embargót, a lengyel kormány magától tette ezt meg.

„Mert ahol a lengyel gazdák érdekei forognak kockán, ott nem kérjük ki senki véleményét Berlinben vagy Brüsszelben. Mi a lengyel mezőgazdaság érdekében cselekszünk” – mondta.  Hozzátette, hogy nemrég az ENSZ-ben Zelenszkij ukrán elnök „nagyon helytelen szavakat” használt.

„Úgy tudom, hogy most úgy tűnik számára, hogy szoros szövetségben lesz Németországgal. Figyelmeztetem, Németország mindig a közép-európai országok feje fölött akar majd üzletelni az oroszokkal. Lengyelország volt az, amely több millió ukránt fogadott be, mi voltunk azok, akik a legtöbbet segítettünk akkor, amikor a németek 5000 sisakot akartak küldeni az ostromlott Kijevbe, ezt nem árt, ha nem felejti el Zelenszkij elnök úr” – szólított fel Morawiecki miniszterelnök.

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/nagyvilag/20231001-lengyelorszag-morawiecki-zelenszkij-ukranok-befogadas-menekultek.html