Újabb fordulat a fúrt kutak engedélyezése ügyében

Fotó Shutterstock

Újra napirenden a vízgazdálkodási törvény módosítása.

A parlament.hu-n jelent meg az a módosító javaslat, mely szerint a háztartási vízigényt kiszolgáló kutakra nem szükséges majd lefolytatni az engedélyezési eljárást, abban az esetben, ha vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentes területen fúrták, a kút talpmélysége 50 méternél kevesebb, és nem éri el az első vízzáró réteget – írja az agroinfo.hu.

A Hende Csaba által benyújtott módosítócsomag részeként térkép készül a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területekről, és ezt majd a Hivatalos Értesítőben, valamint az országos vízügyi igazgatási szerv honlapján is közzé kell tenni.

A terevezt szerint nem szükséges vízjogi engedély az országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási vízigényt kielégítő kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, ha annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el.

Ennek megfelelően az országtérképen kockázatmentesként jelölt területen a fennmaradási engedélyezési eljárások lefolytatásától is el lehet tekinteni és a bírság megfizetésére vonatkozó kötelezettségek is változnak.

A módosító javaslat indoklása szerint többek között azért van szükség erre a változtatásra, mert „az ukrajnai háború okozta élelmiszerválságban felértékelődik a ház körül termesztett növények szerepe, melyek gondozása nemcsak a hiányt csökkenti, de ármérséklő szerepe is van. A Magyarországon is érezhető klímaváltozásra tekintettel a hatékony és gazdaságos növénytermelés ugyanakkor egyre inkább csak öntözéssel lehetséges, melyhez egyre mellőzhetetlenebb a helyben fúrt kút.”

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2022/07/19/ujabb-fordulat-a-furt-kutak-engedelyezese-ugyeben