Újabb földrengések Magyarországon: mit tegyünk, ha remeg a föld?

Fotó: autotempo.hu

Az elmúlt két nap eseményei sokak számára rémisztőek voltak.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a közösségi oldalán összefoglalta, hogy mit tegyünk földrengés esetén.

Az elmúlt két nap eseményei sokak számára rémisztőek voltak. Augusztus 19-én délelőtt egymás után két érezhető, károkat is okozó földrengés pattant ki Szarvas település közelében 4.1-es magnitúdóval, melyet több érezhető utórengés is követett.

Károkat jelentettek Csabacsűdről és Szarvasról egyaránt, a bejelentések feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

„Augusztus 20-án hajnalban ismét 4.1-es magnitúdójú rengés pattant ki, mely álmából is felébresztette a lakosságot, és rengeteg aggódó megkeresés érkezett az Obszervatóriumunkba.
Bár minden bizonnyal tudtuk, hogy kisebb utórengésekre számítani kell, a hajnali esemény azonos méretű volt az azt megelőző dupla rengésekkel. A tapasztalataink alapján az utórengések mérete és kipattanási gyakorisága az idővel gyorsan csökken, a hajnali esemény ezt mégis felülírja. Bízunk abban, hogy nagyobb földrengések nem lesznek a térségben, de nem tudjuk pontosan megjósolni a következő napok, hetek eseményeit. Szerencsére hazánk szeizmicitása közepes, így semmiképp sem kell olyan katasztrófától tartani, mint a törökországi súlyos események. A veszélyeztetettség hazánkban jelentősen kisebb, ugyanakkor az ismert hazai földrengések statisztikai vizsgálata alapján 40-50 évente akár 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések is előfordulhatnak, melyek jelentősebb épületkárokat is okozhatnak.” – fogalmaztak a posztban.

Hogyan tudunk felkészülni egy földrengésre?

 • Megnyugtató lehet előkészíteni pár alapvető dolgot, amire szükség lehet esetleges áramkimaradás esetén. Ilyen pl. zseblámpa, extra elemek, gyertya, elsősegély csomag. Győződjünk meg arról, hogy biztonságos, könnyen elérhető helyen tartjuk a legfontosabb dolgainkat, és szükség esetén azonnal megtaláljuk őket.
 • Érdemes előre megvizsgálni az otthonainkat, hogy hol van olyan biztonságos hely, zug, ahol egy földrengés során nem tudnak ránk esni a tárgyak, lehetőleg távol a polcos szekrényektől, porcelánoktól, csillároktól, ablakoktól.
 • Az ingóságok védelme érdekében a könnyen leeső, felboruló tárgyakat érdemes biztonságba helyezni, rögzíteni (pl. televízió).

Mit tegyünk egy földrengés közben?

 • Menjünk fedezékbe! Sosem a földrengés az, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, hanem a földrengés miatt lehulló tárgyak által okozott sérülések. Legfontosabb a fejsérülések elkerülése! Ha lehetséges, bújjunk asztal, vagy íróasztal alá.
 • Menjünk távolabb az ablakoktól! Amennyiben éjjel, alvás közben pattan ki egy földrengés, maradjunk az ágyban, és védjük a fejünket egy párnával.
 • Földrengés idején kerüljük a liftek, felvonók használatát, mert esetleges áramkimaradás esetén leállhatnak. Földrengés közben biztonságosabb az épületen belül maradni, a legtöbb sérülés menekülés közben történik. Amennyiben megszűnik a rázkódás, a legrövidebb útvonalon hagyjuk el az épületet!

Mit tegyünk földrengés után?

 • Ellenőrizzük, hogy megsérült-e valaki a környezetünkben. Ha igen, hívjuk a 112 telefonszámot, és próbáljunk elsősegélyt nyújtani!
 • Ha gázszagot érzünk, vagy valamelyik érzékelő bekapcsol a lakásban, zárjuk el a gázt az ingatlanban. Amennyiben szikrázást, sérült vezetékeket látunk áramtalanítsuk is a lakást!
 • Ha az épület megsérült, ne menjünk vissza addig, amíg szakemberek biztonságossá nem nyilvánították.
 • Kövessük figyelemmel a híreket, a hatóságok utasításait!
 • Feleslegesen ne használjuk a telefonokat, mert a hatóságoknak szükségük lehet minden szabad vonalra!

Forrás: hirado.hu