Újabb fejlemény az illegális kutak ügyében

Fotó: stettni.hu

2020-ig hosszabbítaná meg az illegális kutak bejelentésének moratóriumát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – nyilatkozta Győrffy Balázs elnök az InfoRádiónak.

A 19. század végétől mindig is engedélyt kellett kérni a kutak építésére, viszont ezt a jogszabályt az elmúlt évtizedekben senki nem tartatta be – nyilatkozta az InfoRádiónak Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárkamara elnöke hangsúlyozta azt, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után viszont a hatóságok elkezdték ellenőrizni ezeket a kutakat. Szerinte, bár egy ilyen erőforrást felelősen kell kezelni, egyik napról a másikra mégsem lehet ekkora szigorral fellépni.

„Kezdeményeztük, hogy legyen egy moratórium, ami alatt a gazdálkodóknak van lehetőségük ezeket a kutakat bejelenteni, legálissá tenni” – mondta a szakértő.

Győrffy Balázs kiemelte: a moratórium lejárta után senki nem mentesül a bírság megfizetése alól. Magyarországon a klímaváltozás hatására az elmúlt száz évben 10 százalékkal csökkent a lehullott csapadék mennyisége. Emiatt megnőtt az öntözés jelentősége és szükségessége. „Nagyon sokat kell tenni azért, hogy rendelkezésünkre álljanak azok az erőforrások, amikkel tudjuk ezt a vízhasználatot helyettesíteni” – tette hozzá.

Az elnök hozzátette: állami vagy uniós forrással a gazdának lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a meglévő és betiltott kútja helyett egy új víznyerőhelyet tudjon kiépíteni.

(Infostart / InfoRádió – Harangozó Éva)