Újabb fegyveres támadások Amerikában / Donald Trump: Véget kell vetni az erőszaknak

Forrás MTI, ,AP, John Minchillo

Újabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban vasárnap, az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban, hét embert megölt és többet megsebesített – adta hírül az amerikai média. A WHIO-TV helyi tévécsatorna úgy tudja, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lelőtték a támadót, de egy másik fegyveresnek – aki feltételezhetően a tettestársa volt – sikerült elmenekülnie Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét – jelentette be vasárnap délutáni sajtóértekezletén Nan Whaley, a város polgármestere. A rendőrséggel közösen tartott sajtókonferencián a polgármester közölte: az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt. Kilenc embert lőtt agyon, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is.

Chicagóban is több helyen voltak fegyveres támadások vasárnapra virradóra, a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült a lövöldözésekben.

Az amerikai hatóságok belföldi terrorcselekményként kezelik az El Pasóban elkövetett tömegmészárlást – jelentette be vasárnap a szövetségi igazságügyi minisztérium. John Bash, a minisztérium ügyésze vasárnap El Pasóban tartott sajtókonferenciát, ahol azt is közölte, hogy a hatóságok gyűlöletből elkövetett szövetségi bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető, a 21 éves Patrick Wood Crusius ellen. Az amerikai elnök hivatala vasárnap elrendelte, hogy augusztus 8-ig félárbócra eresszék a nemzeti lobogókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni és El Pasó-i mészárlások 29 halálos áldozata előtt. Donald Trump amerikai elnök vasárnap újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek. Közölte: egyeztetett William Barr igazságügyi miniszterrel és Christopher Wrayjel, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával a tragikus esetekkel kapcsolatos tennivalókról és az esetleges további hasonlók elkerülése érdekében. „Az erőszaknak véget kell vetni” – hangsúlyozta Trump. Amerikai demokrata párti politikusok vasárnapi tévényilatkozataikban Donald Trump elnök retorikáját okolták a lőfegyveres tömeggyilkosságokért.

Mexikó jogi lépéseket tesz a texasi El Pasóban történt lövöldözés nyomán az Egyesült Államokban élő állampolgárai védelmében – jelentette be Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter vasárnap. MTI