Újabb elsöprő Fidesz-győzelem az időközi választásokon

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Dunaújvárosban elsöprő győzelmet arattak a kormánypártok a július 3-i időközi választáson – írja az Origo. Vasárnap a járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradt időközi választást kellett pótolni, a választásra jogosultak reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat 27 településen.

A dunaújvárosi 2-es számú választókörzetben több mint 3500 fő volt jogosult a vasárnapi voksolásra, ők öt szavazókörben járulhattak az urnákhoz reggel hat és este hét óra között. A nem hivatalos adatok szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Lőrinczi Konrád a voksok 53,5 százalékával megnyerte az időközi választást – írja a duol.hu.

Mint felidézik, a koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kiírt választások pedig elmaradtak, április 10-étől azonban ismét kitűzhetőek lettek az időközi önkormányzati választások. A Helyi Választási Bizottság a referendumot július 3-ára tűzte ki, ezen győzött most a Fidesz jelöltje. 

A Somogy megyei Őrtilosban ugyancsak a Fidesz jelöltje, Kelei Zita (Fidesz-KDNP) nyerte a polgármester-választást ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a legutóbbi választáson is győztes kormánypárti politikus 174, míg vetélytársa, a független Darázsi Szilárd 97 érvényes szavazatot kapott. A képviselőket kilenc független jelölt közül választották ki az őrtilosiak.

A budaörsi időközi választásokon szintén a Fidesz jelöltje győzött, a 10. számú egyéni választókerületében Török István, a kormánypárt jelöltje a szavazatok 55,52 százalékát megszerezve győzte le Hajdu Lászlót a valasztas.hu adatai szerint. 

Bár az eredmény egyelőre nincs megerősítve, azonban illeszkedik a június 26-i időközi választások eredményeihez. Egy héttel korábban, június 26-án vasárnap ugyanis több mint ötven településen tartottak időközi választást, amelyek szintén a koronavírus-járvány miatt maradtak el.

A kormánypárti jelöltek, illetve a kormánypártok által támogatott civilek elsöprő sikert arattak, 28 mandátumot, ebből hat polgármesteri pozíciót nyertek el, míg a baloldal csupán két egyéni körzetben tudott győzni.

A Fidesz-KDNP-pártszövetség olyan településeken is tarolt, amelyek az április 3-ai választásokon még baloldali fellegváraknak számítottak, így például Budapesten és Szegeden is nyert a jobboldal.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220703-ujabb-elsopro-fidesz-gyozelem-az-idokozi-valasztasokon