Újabb előny a magyar vállalkozások kezében a japán baromfi piacon

A magyar baromfi exportképes. - A kép forrása: hu.stockfresh.com

Az európai országok közül elsőként Magyarországgal zárta le a különféle baromfi termékek szállítási feltételeinek modernizálásáról szóló egyeztetéseket Japán. A mától hatályos szakdiplomáciai sikerről a japán országos fő-állatorvosa hivatalos levelében tájékoztatta hazánk országos fő-állatorvosát dr. Bognár Lajost.

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását. Ez a magyar vállalatok esetleges exportkiesését jelentős mértékben csökkentheti. A regionális elv jövőbeni gördülékeny alkalmazását az agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, aki egyben országos fő-állatorvos is, dr. Bognár Lajos kezdeményezte a japán hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. A fő-állatorvosok személyes egyeztetései mellett 2017 augusztusában japán szakértők is hazánkba látogattak, hogy a megállapodáshoz szükséges feltételeket megvizsgálják. A regionális elv bevezetése tehát a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékok elismerését is jelenti. A döntés révén a japán exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak egy jövőbeni járvány esetén. (AM Sajtóiroda)

Dr. Punczman Tamás a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnökségi tagja, nyugalmazott fő-állatorvos: ennek a hírnek azért kell örülni nagyon, mert a magyar baromfitartók az elmúl esztendőkben többszörösen estek át a legnagyobb nehézségeken. Ez többször baromfi influenza-járványt, piaci, értékesítési és pénzügyi forráshiányt jelentett egyszerre. Akiknek mindezek ellenére mégis sikerült a vállalkozásuk túlélését biztosítani, azok most a piaci lehetőségeik bővülésével levegőhöz juthatnak. A magyar baromfiágazat összes szereplőinek a nevében köszönöm az Agrárminisztérium sikeres erőfeszítéseit. (KPE)