Újabb, az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényt fogadhatnak el

Fotó: Botár Gergely, kormany.hu

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely újabb törvényt fogadhat el az Európai Bizottsággal (EB) történő megegyezés érdekében.

Az ülés a megszokottaktól eltérően nem hétfőn, hanem kedden 13 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd a napirend elfogadása után másfél órában interpellációk hangzanak el.

Lefolytatják az EB-vel való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításának vitáját és szavaznak is róla.

Az előterjesztés – amelynek már a bizottsági jelentéseiről és az összegző módosító javaslatáról tárgyalnak a képviselők – gyorsítaná a közérdekű adat megismerésére irányuló pereket, továbbá létrehozná a bárki számára elérhető, nyilvános központi információs közadat-nyilvántartást, amely tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait.

Újabb másfél órában azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a képviselők a kormány tagjainak.

Az Országgyűlés megvitatja a törvényalkotási bizottság módosító javaslatát és jelentését a Novák Katalin köztársasági elnök által még a nyáron megfontolásra visszaküldött nemzetközi szerződéssel kapcsolatban.

Az Európai Unió és tagállamai, valamint Katar közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt azért kifogásolta az államfő, mert az szerinte nem felel meg a magyar jog és a nemzetközi jog összhangjának biztosítását előíró alaptörvényi követelménynek és az egyezmény ideiglenes alkalmazásával kapcsolatban is voltak észrevételei.

Forrás: hirado.hu, MTI