Újabb állatjóléti támogatásokról döntött a kormány 42,5 milliárd forint értékben

Fotó: ovarigazdasz.hu

Minden lehetséges eszközzel segíti a kormány a fenntartható és hatékony állattenyésztést, ezért különböző támogatásokkal ösztönzi az állatok jólétének javítását. Az agrártárca a Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett állatjóléti támogatások kapcsán 42,5 milliárd forint értékben, közel 550 kérelemről hozott a tejhasznú szarvasmarha ágazat részére pozitív döntést az elmúlt napokban.

Az Agrárminisztérium 2023-ban ismét meghirdette a tejhasznú szarvasmarha ágazat szereplői számára „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című felhívást. A pályázat az állatok javát szolgáló, jogszabályi előírásokon túlmutató kötelezettségvállalások betartásához biztosít vissza nem térítendő támogatást. A konstrukció segítségével a kedvezményezettek az állatsűrűségre, a többlet gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelező kötelezettségeken túl választható kötelezettségként a természetes körülmények biztosítására és a takarmányozásra vonatkozó vállalásokat tehettek. Ezek teljesítéséért a tehenek esetében akár 284 euro/ÁE/év, üszők és borjak esetében mintegy 222 euro/ÁE/év támogatásban részesülhetnek.

A támogatás kötelezettségvállalási időszaka 20 hónap, ami 2023. május 1-től és 2024. december 31-ig tart.

A támogatásra elsőként az idei évi egységes kérelem keretében nyújthatnak be kifizetési igénylést a kedvezményezettek. Az agrártárca közel 550 darab támogatási kérelmet hagyott jóvá az elmúlt napokban, a megítélt támogatás – a teljes 20 hónapos támogatási időszakra vetítve – hozzávetőlegesen 42,5 milliárd forint. A kedvezményezettek a támogatói okiratokat a következő hetekben vehetik kézhez.

Az állattartók – köztük a tejelő szarvasmarha tartók – a következő években is számíthatnak az állatjóléti támogatásokra. Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program zárásával párhuzamosan folyamatosan dolgozik a következő időszak fejlesztési programjának, a KAP Stratégiai Tervnek a pályázati felhívásain. Ezekről a kap.gov.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 Forrás: AM Sajtóiroda, kormany.hu