Újabb alagutakat találtak a magyar határzár alatt / Jönnek a migránsok, munkában a csempészek

Fotó origo.hu

Újabb alagutat találtak a Bács-Kiskun megyei határszakaszon: a rendőrök terepkutatás során fedezték fel a szerb területről induló járatot, ami az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik – közölte a BácsKiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu portálon vasárnap. Az újabb alagút a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség határszakaszán, Csikéria térségében húzódik.

Egy, a határzár alatt átvezető alagutat fedeztek föl a rendőrök Mórahalom külterületén vasárnap – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, az ideiglenes határzárnál szolgálatot teljesítő rendőrök 26 önmagát afgán, illetve szír állampolgárnak valló férfit tartóztattak fel vasárnap délután Mórahalom külterületén.

MTI

Jönnek a migránsok, munkában a csempészek

Csütörtök hajnalban egy spanyol rendszámú kocsit vontak intézkedés alá Harkány belterületén. A 65 éves magyar sofőrrel szemben felmerült az embercsempészés gyanúja, vélhetően azokat az illegális határsértőket szállította volna tovább, akiket Siklós és Harkány között fogtak el. A tíz férfi szír állampolgárúnak vallotta magát, de sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, szeptember 15-én késő este szintén Harkányban, egy benzinkúton ellenőriztek egy magyar rendszámú járművet, amelyet egy 32 éves ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Vele szemben is felmerült az embercsempészés gyanúja.

Egy nagyobb rendőrségi akcióra is sor került a nyár végén. A nyomozók tudomására jutott, hogy külföldiek illegális határsértőket akarnak továbbszállítani Baranyából. Megvolt a pontos dátum, a helyszínek, így beindult a rendőrségi gépezet. Augusztus 31-én hajnalban az M6-os autópályán, a Fácánkerti pihenőhelyen a rendőrök egy cseh rendszámú kocsit találtak lezárva, majd nemsokára Gordisa közelében is hasonlóan üresen álló kocsira figyeltek fel. A környék tüzetesebb átvizsgálása után egy 37 és egy 33 éves cseh állampolgárságú, valamint egy 41 éves szlovák állampolgárságú férfit állítottak meg. Velük szemben felmerült az embercsempészés gyanúja, ugyanis a rendőrök megtalálták náluk a hátrahagyott járművek iratait és kulcsait.

Az embercsempészés egy évtől öt évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, de minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő börtön is járhat érte.

Forrás: bama.hu, Zs. J.