Új vízerőműveket terveznek a Dunára

evizig.hu

Románia és Bulgária hat éven belül húzná fel az új létesítményeket

Két új dunai vízerőmű építését tervezi Románia és Bulgária, derült ki szófiai kormányzati forrásokból. Az elképzelések szerint az erőműveknek legkésőbb hat éven belül termelniük kellene. A tervezet azonban már csak a szigorú és szövevényes környezetvédelmi előírások miatt is több kérdést vet fel.

Bolgár források szerint két dunai vízerőmű megépítésére vonatkozó memorandum aláírására készül a bukaresti és a szófiai kormány. A szófiai kabinet által január 17-én közzétett dokumentumot az Economedia.ro gazdasági portál fedezte fel, aszerint a két erőművet a vaskapui energetikai egység mintájára közösen építené fel és használná a két balkáni ország. Az egyik, 840 MW beépített kapacitású erőművet a folyam Turnu Severin és Nikopol közti szakaszán tervezik, a másik, nagyságrendileg hasonló kapacitású erőmű helyszíne a Calarasi és Szilisztra közötti folyamszakasz volna. 

A működésbe helyezés határideje – maximum hat év – azonban annyira valószínűtlenül optimista, hogy a szakemberek szerint irreálisnak is tekinthető. 

Arról egyelőre nincs információ, hogy a két állam miből finanszírozná a sok milliárd eurós beruházásokat.

A Maszol.ro hírportál által megszólaltatott Borbély Károly, a vízerőműveket működtető román állami vállalat, a Hidroelectrica felügyelőbizottsági tagja szerint „sok víz lefolyik még a Dunán, amíg két új vízerőművünk lesz rajta”. Két hasonló kaliberű beruházás megvalósítása ugyanis már csak a szigorú környezetvédelmi előírások miatt is roppant körülményes. 

– A problémák a sokkal kisebb beruházások esetén is akkor kezdődnek, amikor elkészül a megvalósíthatósági tanulmány – magyarázta a Maszolnak Borbély. 

A Hidroelectrica számára ugyanakkor már az is jelentős eredmény lenne, ha sikerülne felújítani és fejleszteni a már meglévő erőműveket. A zászlóshajó változatlanul a Románia villanyáram-termelésének körülbelül 15 százalékát biztosító vaskapui vízerőmű. Az egységet 1972 májusában adták át, bár Románia és Jugoszlávia már 1956-ban megegyezett az objektum közös létrehozásáról, az erről szóló szerződést pedig 1963 novemberében megkötötték. A közel nyolc éven át tartó munkálatokon mintegy tízezer ember dolgozott. Nyolcvan kilométerrel lejjebb szintén román–jugoszláv együttműködésben 1984-ben átadták a Vaskapu II. elnevezésű erőművet is, ezzel az 1167 MW-os erőmű az ország második legnagyobb villanyáramot termelő egysége az 1500 MW beépített kapacitású cernavodai atomerőmű után. Egy átlagos vízhozamú évben a létesítmény 5,241 millió MWh energiát termel Romániának.

A vízből nyert elektromos energia ára a piacvezető a romániai lakossági ügyfelek számára.

A prioritáslista élén álló vidrarui vízerőmű korszerűsítésének ötödszörre fut neki a Hidroelectrica, amely december 17-én hirdette meg a közbeszerzési eljárást, és január 25-ig várják az ajánlatokat. A tervezett fejlesztéssel az összesen 209 erőművet üzemeltető, 6482 MW beépített kapacitással rendelkező Hidroelectrica a Déli-Kárpátok déli oldalán, Arges megye területén található Vidraru négy áramfejlesztő turbináját szeretné egyenként 55 MW-ról 58,8 MW-ra növelni. A munkálatokra eddig négy sikertelen tendert írtak ki, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy már nemigen vannak olyan román cégek, amelyek alkalmasak lennének jelentősebb beavatkozások elvégzésére a vízerőműveknél. A tender ugyan nemzetközi, ám a technológiailag jóval előrébb tartó külföldi cégek nem nagyon tudnak olyan műszaki megoldásokat kínálni, amilyenek a romániai vízerőműveknél szükségesek.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2023/01/uj-vizeromuveket-terveznek-a-dunara