Új útvonalról is érkezhet gáz Magyarországra

Fotó: KKM

Tárgyalást folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszterrel, valamint Temenuzska Petkova bolgár energetikai miniszterrel a gázbeszerzési útvonalak diverzifikálásának szükségességéről.

A szerb külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy az energetikai stabilitás elérése és az infrastrukturális összeköttetés javítása a közeljövő legfontosabb feladata- írta meg az Origo.

“Az energiaellátás biztonságának garantálása az egyik legjelentősebb kihívás, amely Közép-Európa előtt áll, ezért szükség van a gázbeszerzési útvonalak diverzifikálására, ami Magyarország szempontjából is kritikus fontosságú.”- mondta Szíjjártó Péter.

 

Hozzátette, jelenleg délről nem érkezik gáz Közép-Európába, ezért kézenfekvő megoldás és törekvés, hogy az energiabiztonságot ebből az irányból javítsák.

A miniszter szerint ennek egyik lehetséges forgatókönyve egy Bulgárián és Szerbián át Magyarországra vezető gázszállítási útvonal, amelynek előfeltétele, hogy a Gazprom megépítse a Török Áramlat nevű gázvezeték második vezetékszálát. A Török Áramlat első vezetéke Törökország belső fogyasztását fogja szolgálni, a második vezetékszálból pedig Közép-Európa ellátáshoz elegendő mennyiségű gáz vásárlására is lehetőség nyílik – mondta Szijjártó. A Gazprom szerint a Török Áramlat második vezetékszálát  2019 végére megépítik a Bulgáriáig, a bolgároknak pedig egy belső hálózatfejlesztést kell elvégezniük több mint 400 kilométernyi új vezeték és kompresszorok építésével.

A külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban  Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel is tárgyalt. Velük főként politikai kérdésekről esett szó, elsősorban Szerbia európai integrációjáról. Szíjjártó a szerb politikusoknak kiemelte, magyarország bővítéspárti ország, és Szerbia európai integrációja kiemelt jelentőségű.

A Portfolio megírta: szilárd uniós garanciák esetén Oroszország kész lenne arra, hogy a Török Áramlat csővezetéken keresztül földgázt szállítson Európába – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a görög hivatali partnerével, Nikosz Kociasszal közösen megtartott szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Lavrov elmondta, hogy a nyugat-balkáni orosz energiaprojektek megvalósítása a régió országaival megkötött megállapodásoktól függ majd.

(Forrás: origo.hu, portfolio.hu, behir.hu)