Új támogatás a szárított termékek előállítói számára

Készülnek a szárított gyümölcsök, zöldségek. - A kép forrása: vendi.hu

Megjelent az a Nagy István agrárminiszter által 2019. március 13-án bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldség (beleértve a fűszerpaprikát is), gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény alapanyagból, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt termény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek.

Gyümölcsaszaló gép. – A kép forrása: gyumolcspres.hu

A feldolgozók támogatásával a fűszerpaprika ágazat versenyképességének javításán túl elősegíthető, hogy a zöldség, gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény ágazat szereplői eredményesebben kezelhessék az ágazatot érintő piaci és klimatikus kihívásokat, növelhessék a kertészeti kultúrák hozzáadott értékét és jövedelemtermelő képességét. A 20/2019. (V. 27.) AM rendelet alapján azok a szárított-terméket előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárított-termékek előállítására felhasznált tüzelőanyag, így a földgáz és a tartályos vagy palackos propán-bután gáz mennyiségét. A támogatás összege a kérelem benyújtását megelőző év július 1-jétől a benyújtási év június 30-áig tartó időszakban felhasznált hőenergia mennyiségétől függ. A támogatás mértéke a rendelet mellékletében meghatározott sávok szerint változik. A támogatásra jogosultak évente legfeljebb 3.700 és 66.666 eurónak megfelelő forintot kaphatnak. Ez az árfolyamtól függően 1,2 millió és 21 millió forint közötti összegnek felel meg. A támogatási kérelem a későbbiekben a Magyar Államkincstárnál nyújtható be, az elektronikus űrlapkitöltő felület kialakítása után.  A benyújtásra évente július 15. és augusztus 15. között lesz lehetőség. A Kincstár a beadás technikai feltételeiről honlapján ad ki közleményt. (Forrás: AM Sajtóiroda)