Új találmány: Talajjavító gél

Fotó: palantanevelde.freewb.hu

Az AgroBiogel egy biológiailag lebomló gél, ami jelentősen növelheti a talaj vízmegtartó képességét és termékenységét kivédve ezzel a klímaváltozás negatív hatásait.

A topagrar.at tudósítása szerint, a Bécsi Egyetem Talajtani Intézetének (BOKU) kutatói – kizárólag faanyag felhasználásával – egy olyan, gélszerű anyagot állítottak elő, amely lényegesen képes a száraz talajok vízháztartását javítani, és ezzel egyben azokat a klímaváltozás negatív hatásainak kivédésére alkalmassá tenni.

Saját tömegének a többszörösét is képes tárolni

Az AgroBiogel egy biolebomló és „szuper-abszorbens” anyag, amely vízből és növényi tápanyagokból saját tömegének a többszörösét képes a talajban lekötni, és tárolni, illetve a növények számára elérhetővé tenni.

Segít áthidalni az átmeneti száraz időszakokat

Az anyag műtrágyaszóróval a talajra könnyen kijuttatható, és annak vízvisszatartó képességét erősítve, segíti az átmeneti száraz időszakok áthidalását, de akár a terméketlenné vált talaj termőképességét is képes visszaadni. Amint Keith Nyanhongo, a BOKU Tulln-i fiókvállalatának marketing igazgatója elmagyarázta, ebből az anyagból hektáronként mintegy 1.000 kg-nyi mennyiség talajba juttatásával csapadékszegény évben is elfogadható termés biztosítható.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre