Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

Fotó: NGM

A globális versenyben Európának új iparpolitikára van szüksége, amely erősíti az innovációs kapacitásokat, előmozdítja az új technológiák gyorsabb bevezetését, és ösztönzi a vállalkozói szellemet, biztosítva ezzel azt, hogy a V4 régió továbbra is az Európai Unió növekedési motorja maradjon – mondta Varga Mihály a V4 gazdasági miniszteri találkozó utáni sajtótájékoztatón Budapesten.

 

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a most aláírt iparpolitikai együttműködési szándéknyilatkozat a visegrádi országok további együttműködésének alapját jelenti.

A találkozón a tárcavezető hangsúlyozta: versenyképességi szempontból különösen fontos, hogy a gazdasági növekedés a külső és belső egyensúly fenntartása mellett történjen, a vállalatok számára kedvező, beruházásbarát üzleti környezet megteremtésével.

A visegrádi kormányzatok közös feladata a régióban működő ígéretes kis- és középvállalkozások regionális, majd nemzetközi piacra jutásának támogatása – közölte.

Hozzátette: a V4 országok között elsősorban az innovatív technológiák terén nyílik lehetőség az együttműködés további erősítésére. Az Ipar 4.0 elsősorban ezekre építve formálja át a termelést, ezért a benne rejlő lehetőségek kiaknázása jelentős versenyelőnyt eredményezhet számunkra. Varga Mihály elmondta: magyar részről az egyik legfontosabbnak tartjuk a mesterséges intelligencia kérdéskörét.

Célunk, hogy a térség a robotika, a mesterséges intelligencia fejlesztésének zászlóshajójává váljon a következő évtizedben, ez ugyanis választ adhat a régió gazdaságainak olyan közös kihívásaira is, mint a munkaerőhiány.

A most aláírt Budapest Deklaráció a V4-országok iparpolitikai együttműködését új szintre emeli – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

Az intenzívebb tapasztalatcsere és a közös projektek indítása országaink hasonló gazdasági helyzete és érdekeltségei miatt is lényeges

– emelte ki a tárcavezető. Hozzátette: a nyilatkozat számos, az ipar digitalizációjával kapcsolatos területet nevez meg. Ilyen az Ipar 4.0 platformok együttműködése, a vállalkozások megfelelő felkésztése, a mintagyár-programokat érintő tapasztalatcsere és a digitális készségek fejlesztése, ahol a V4-országok összefogása erősítheti pozíciónkat az Európai Unión belül, illetve hozzájárulhat az uniós iparpolitikai törekvések megvalósításához is.

A gazdasági miniszteri találkozó plenáris ülésén részt vettek a térség országai statisztikai hivatalinak vezetői is, akik szervezeteik jövőbeni szorosabb együttműködésének érdekében szándéknyilatkozatot írtak alá.

 (Nemzetgazdasági Minisztérium, kormany.hu)