Új szabályok jönnek a kerti kutaknál

Fotó: stettni.hu

A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint helyes lépés, hogy a házi vízkivételt meg nem haladó mennyiség esetében nem lesz adminisztrációs teher a polgárokon valamint, hogy  nem kell ilyen esetben eljárási díjat fizetni.

A gazdasági célú vízkivételnél illetve a termálkarszt készletekbe történő beavatkozás esetén viszont a vízügyi hatóságnak szigorúan fel kell lépni az esetleges visszaélések megakadályozására. (Kékesi Márton KPE környezetvédelmi szakértő)

Új törvényt alkotott az Országgyűlés a fúrt kutakról: 80 méteres talpmélységig nem kell engedélyt kérni a kutak fúrásához ott, ahol a háztartáshoz szükséges ez a víz.

Az új szabályozás szerint nem kell engedély, illetve bejelentés nélkül létesíthető a 80 méter talpmélységnél nem mélyebb, a házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító kút. Továbbra is engedély kell viszont a hideg és a termálkarszt készletekbe történő beavatkozáshoz, valamint a gazdasági célú vízkivételekhez.

Fontos változás, hogy meghosszabbították az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles kutaknál a bírságmentes engedélyezés moratóriumát, idén december 31. helyett 2028. december 31. lesz a határidő.

(Infostart)