Új szabályok a termékdíjjal kapcsolatban

Fotó szon.hu

Fontos változtatásokról rendelkezik a tavaly év végén – 633/2022.(XII.30.) sz. alatt – megjelent kormányrendelet a termékdíjakkal kapcsolatban.

Feltehetően nem tartoznak sokunk esti olvasmányai közé a környezetvédelmi termékdíjakról hozott rendelkezések, viszont akiket érint, azoknak érdemes tüzetesen tanulmányozni a változtatásokat.

A termékdíj törvény és végrehajtási rendelete előírja, hogy csomagolószer esetében a csomagolószer-katalógus kód alapján kell az adott csomagolószereket, vagy csomagolási összetevőket beazonosítani.

Az új rendelet – többek között – pontosítja a nyilvántartás során alkalmazandó kódokat valamint a hulladékkezelés során alkalmazandó szabályokat. Egyes, a hulladékokkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek is pontosításra kerültek.

Két törvény – a környezetvédelmi termékdíjról és a hulladékról szóló – végrehajtási rendelete módosításának aktualitását az is erősíti, hogy hazánkban egyre többen gondolkodnak és cselekednek környezettudatosan.

A Polgári Kisgazdák döntéshozói és szakértői is tevékenyen részt vesznek a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos szakmai és szemléletformáló munkában, ezért csak üdvözölni tudják a jogszabály módosítását.

A kormányrendelet 2023. július elsején lép hatályba.

Kékesi Márton

KPE szakértő