Új módszerrel próbálnak Magyarországra jutni a migránsok: volt, hogy egyszerre 19 helyen próbálkoztak a határon

A határvédelmi kerítés. - A kép forrása: hvg.hu

Új módszerrel próbálnak Magyarországra jutni a migránsok. A korábbihoz képest sokkal nagyobb csoportokban kísérlik meg az illegális határátlépést, ráadásul több csoport egyszerre érkezik a kerítéshez. Volt olyan eset, amikor egy időben 19 helyen próbáltak átjutni a határon. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a röszkei határánál arról beszélt: ez is azt mutatja, hogy az embercsempészek egyre szervezettebbé válnak.

Csoportokban támadják a migránsok a magyar határzárat, amit a közösségi médiában meg is mutatnak. A Híradó által bemutatott videón látható, ahogy egy nagyobb migránscsoport éppen létrával mászik át a kerítésen. Egy másik felvételen pedig már közelebbről mutatják meg a szökési kísérletüket. A videó készítője – egy arcát kendővel eltakaró férfi – külön ráirányítja a kamerát a kerítés másik oldalán szolgálatot teljesítő rendőrökre.

Maguk az embercsempészek mutatják be, hogy milyen hatékonyan dolgoznak.

Egy magyar rendszámú furgonból magyar nyelven is kérik a migránsokat, hogy egymás után hagyják el az autót. Szakértők szerint az embercsempészbandák saját magukat reklámozzák a közösségi oldalakon. A Magyar Nemzetnek Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője korábban azt mondta: a szállítókat sok esetben a TikTokon vagy a Facebookon toborozzák. Önéletrajzot kérnek, és alkalmassági vizsga is van. Úgy fogalmazott:

„A gátlástalanság teteje, hogy a csempészek nyíltan hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi oldalakon.”

Tevékenységük állandó és rendkívüli migrációs nyomásnak teszi ki déli határzárat. Az illegális bevándorlók augusztus végéig 161-szer indítottak rohamot a magyar rendőrök és a határt védő berendezések ellen.

Téglákkal, farönkökkel támadnak

A határzáron drótvágóval próbálnak átjutni, ezzel komoly károkat okoznak a többszörösen megerősített kerítésben. Javítására ebben az évben 260 millió forintot kellett költeni.

A migránsok a korábbinál is összehangoltabban és nagyobb erővel támadnak. Ásotthalom és Mórahalom térségében gyakran fordul elő, hogy az embercsempészek akár 150–200 főt is megpróbálnak átjuttatni a kerítésen.

A röszkei határszakaszt egyszerre 19 migránscsoport támadta meg. Eldobált téglák, farönkök és létrák maradtak utánuk. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: az év eleje óta egyre csak nő a határzárat támadó illegális bevándorlók száma.

Míg az első negyedévben 27 600, a másodikban már több mint 36 000 határsértő próbálkozott. A harmadik negyedévben pedig a számuk már a 43 ezret is meghaladta.

„A számadatok is és a tendenciák is azt mutatják, hogy azok a kormányzati döntések, amelyeket 2015-ben a magyar kormány meghozott, és ami miatt számos politikai támadás ért bennünket, helyes döntések voltak, jól szolgálják a magyar belbiztonság stabilitását, de legalább ennyire segítik az európai uniós biztonságot is” – magyarázta Bakondi György.

Nyolc éve áll a 165 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítés, ez idő alatt csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.

„Sorozatosan próbálják ránk erőltetni a kötelező migránskvótát” – mondta Szentkirályi Alexandara, aki arról az uniós nyomásról beszélt, ami kötelezné a tagállamokat az illegális bevándorlók befogadására. A kormányszóvivő hangsúlyozta: továbbra is megvédik Magyarország biztonságát.

„Magyarország viszont nem fog engedni ennek a nyomásnak, nem fogjuk elfogadni a kötelező kvótát, nem fogadjuk el azt, hogy migránsgettókat, migránstáborokat kelljen építsünk. Minden eszközzel harcolni fogunk ez ellen, és  meg fogjuk tartani Magyarországot egy biztonságos országnak – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Kiemelte: jelenleg Magyarország védi a legharcosabban az európai határokat az illegális migránsoktól.

Ezáltal is eleget téve a schengeni megállapodásban vállalt kötelezettségének, amely megköveteli az Európai Unióba tartó illegális bevándorlás megakadályozását.

Forrás: hirado.hu