Új minisztériumot hoz létre a kormány, Navracsics Tibor vezetésével

Fotó forrása: Navracsics Tibor Facebook oldala

Navracsics Tibor a „kitalálója, szülőatyja” a jelenlegi közigazgatási rendszernek, így nála lesz a legjobb helyen az intézményrendszer – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján kedden, a Várkert Bazárban.

A politikus közölte: önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól. Az új tárcát Navracsics Tibor vezeti majd, akinek „a legjobb szívvel és nyugodtan” adja át a terület vezetését – tette hozzá.

„Hogy egy állami szervezetrendszer milyen erős, az nem csupán a mindennapok működésében mutatkozik meg, hanem akkor, amikor válságos helyzetek vannak”

– hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, aki emlékeztetett, hogy a magyar kormányhivatalok „kiválóan vizsgáztak” a válsághelyzetekben. Példaként a koronavírus-járvány időszakában végzett „rugalmas és hatékony” munkát, valamint az orosz-ukrán háború kitörését követően Magyarországra érkező menekültek ellátását, befogadását említette a miniszter.

Gulyás Gergely felidézte, hogy a 2010 óta bekövetkezett államigazgatási reformok közül az egyablakos ügyintézést szolgáló közigazgatási átalakítás volt a leglátványosabb és legeredményesebb. „Mostanra senki nem kérdőjelezi meg – még a magyar belpolitikai viták élessége közepette sem – hogy ez az átalakítás helyes és eredményes volt” – húzta alá.

Kijelentette: az állam már az alaptörvény elfogadásakor is azt a célt tűzte ki, hogy a saját polgárait szolgálja.

„A kormány feladata, hogy megfelelő vezetést és kormányzati képviseletet biztosítson. Ezzel ezután sem lesz baj” – rögzítette.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az elmúlt öt és fél évben a területi közigazgatás, a kormányhivatalok irányítása a Miniszterelnökség alá tartozott. Beszédében megköszönte kollégáinak a „kiemelkedően eredményes” elmúlt éveket, külön megemlítve György István és Tuzson Bence államtitkárként végzett munkáját.

A politikus kitért arra is, hogy ma 313 kormányablak és 25 kormányablakbusz biztosítja a hatékony és gyors ügyintézést. Az egyablakos ügyintézésnek köszönhetően egy helyen elintézhetők a legfontosabb állami ügyek – hangsúlyozta, megjegyezve: a területi közigazgatás a legkiválóbb kormányzati képviseletre számíthat a jövőben is.

Forrás: hirado.hu, MTI