Új magyar találmány segít megelőzni a vadbaleseteket

fotó Blaumann Ödön | vadfotos.hu) vadaszativedegylet.hu

Mágnessel rögzíthető az autó tetejére, 110 decibel feletti hangot ad ki.

Haszontalan az autóra felszerelhető vadsípok többsége – állítják az évek alatt készült kutatások. Kiderült ugyanis, hogy sok esetben az állatok elriasztására szolgáló ultrahangokat egyáltalán nem adják ki, ezért döntött úgy Koltai Viktor feltaláló, hogy a balesetek elkerülése érdekében elkészíti a leghatásosabb vadriasztó rendszert. Áram nélkül működik az új mágneses eszköz – írja a hirado.hu.

A vadsípok vagy vadriasztók alapesetben olyan magas hangokat adnak ki, amelyeket az emberek nem hallanak, de az állatok igen. Ezek a hangok elriasztják a bokrok, fák között megbújó vadakat, így azok nem ugranak ki az autó elé. Az újabb eszközzel nagyobb hatósugarat és magasabb decibeltartomány értek el, emellett olyan technikákat vetettek be a könnyebb használatért, amelyekkel korábban még senki nem próbálkozott.

A magyar találmányt egy szokatlanul erős mágnessel lehet a kocsik tetején rögzíteni sérülés és kockázatmentesen, így a továbbgondolt vadriasztót akkor teszi fel az ember, ha szüksége van rá, akár egy szirénát. Ha valaki késő éjszaka az országútra téved, előveszi ezt az eszközt és kihelyezi az ablakon az autójára, ha pedig már nincs rá szükség, akkor ugyanilyen könnyen leszedhető.

Az új eszköz elektronikamentesen, áram nélkül tudja kiadni magából azt a hangot, amelyre az állatok érzékenyek. Sokat kísérleteztek, mire sikerült megtalálni az ideális szöget, amellyel 110 decibel feletti hanghatás érhető el.

Forrás: infostart.hu