Új kormánya van Magyarországnak

Fotó: Szecsődi Balázs, Miniszterelnöki sajtóiroda

A címként írt egyszerű kijelentő mondatot a magyarok döntő többsége a legnagyobb természetességgel veszi tudomásul.

Általánosságban hajlamosak vagyunk arra, hogy a máshol nem természetes és nem magától értetődő dolgokat mi természetesként fogjuk fel.

Természetes, hogy az országban gyakorlatilag mindenhol van víz, méghozzá emberi fogyasztásra alkalmas minőségben.

Az is természetes, hogy szinte nincs olyan településünk, amely ne lenne elérhető tömegközlekedéssel.

Természetesként kezeljük azt is, hogy a legkisebb településre is gyorsan kiérjen a mentőkocsi.

A számunkra magától értetődő dolgok sorát még sokáig lehetne folytatni.

  1. május 8-án tartotta alakuló ülését az április 8-án megválasztott új országgyűlés. Ezt követően május 10-én megválasztásra került a régi-új Miniszterelnök és május 18-án már eskütétellel felállt a teljes kormány, mely aznap már megtartotta első ülését is.

Az, hogy a Parlament megalakulásától számított 10 napon belül az országnak nem ügyvezető, ideiglenes kormánya van, szinte példa nélküli az Európai Unióban. Példaként említhetjük azon demokratikusnak mondott országokat, ahol az országgyűlési választásokat követően egy év, fél év, több hónap telt el, amíg sikerült – hosszas alkudozások után – felállítani az új koalíciós kormányokat.

A magyar választók döntése alapján a parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP pártszövetség gyorsan tudott lépni és intézkedni annak érdekében, hogy az ország élén érdemi döntés meghozatalára jogosult kormány álljon.

Ehhez természetesen szükség volt arra, hogy a kormányfő határozott elképzelésekkel bírjon a következő 4 év kormányzati teendőiről és ehhez már előre megfelelő személyekben tudjon gondolkodni, akik képesek a feladatok elvégzésére.

A Polgári Kisgazdák bíznak abban, hogy a választók által adott felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők és az általuk megválasztott kormány az ország és valamennyi magyar érdekében tud majd dolgozni és ér el eredményeket.

Dr. Bakos Zoltán

Megtartotta alakuló ülését az új kormány

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megtartotta alakuló ülését Magyarország új kormánya Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek este.

Tájékoztatása szerint első ülésén a kabinet megalkotta a kormány tagjai feladat- és hatásköréről szóló rendeletét, valamint memorandumot fogadott el a kárpátaljai magyarság védelme érdekében, amelyet minden NATO-tagország miniszterelnöke és a szervezet főtitkára számára is eljuttatnak – mondta.

Hozzátette: a dokumentumban a magyar kormány arra tesz javaslatot, hogy a NATO-tagállamokhoz kötődő ukrajnai kisebbségek tagjai mentesüljenek a kisebbségi jogokat sértő ukrán törvények hatálya alól.

(MTI, kormany.hu)