Új jogszabály gondoskodik ezentúl a nyaralókról

Illusztráció: getty images

Nyíregyháza – Nem fordulhat elő többé, hogy külföldön reked egy utas, vagy nem kapja vissza jogos követelés esetén a pénzét az utazásszervezőtől. Új, az unióban is egységes szabály vonatkozik mostantól az utazási irodákra, utazásközvetítő cégekre, amelyeknek júliustól nagyobb garanciát kell vállalniuk ügyfeleikre.

Biztosítékot letenniük eddig is kellett, és bár az utazási irodák csődjekor a külföldön nyaralók hazaszállítása volt a legfontosabb, arról általában nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják téríteni. Ez a rendszer most biztonságosabbá válik, ám a pótlólagos védelem nem váltja ki az utasbiztosítást.

Egy éve, hogy több száz magyar utas maradt hoppon, amikor törökországi nyaralásuk rémálommá változott a Green Holidays csődje miatt. Mint utólag kiderült: a céget már jóval a botrány előtt a kockázatos utazási irodák közé sorolták, néhány tízmilliós árbevétele és a mindössze 3 milliós jegyzett tőkéje eleve sejttette, hogy nem tartozhat a vezető utazási irodák sorába. A cég akkori 500 milliós vagyoni biztosítéka nem fedezte a külföldön rekedt utasok „returjegyét” sem. A tavalyi esetből is okulva új jogszabály született itthon, amely előírja, hogy július elsejétől az eddiginél nagyobb biztosítékot kell garantálniuk az utazási irodáknak.

Nagyobb utasvédelem

– Aki most fizeti be a nyaralását, annak már jár a védelem, ha valami miatt fizetésképtelenné válik az utazást szervező iroda vagy utazásközvetítő cég. Az utas nagyobb biztonsággal számíthat arra is, hogy utazási csomagokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatos kifogás esetén visszakapja pénzét – mondta el lapunknak Görömbeiné dr. Balmaz Katalin. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület alelnöke rámutatott: az új szabályozásban a korábban egységes fedezet két részre bomlik, a vagyoni biztosíték kizárólag a befizetett előlegre, részvételi díjakra nyújt fedezetet, ha az utazási csomagban a szállítás is benne van, akkor a tour-operátornak kötelező felelősségbiztosítást kell kötnie az utas egy esetleges hazautaztatásának vagy kényszerű kinn tartózkodásának költségeire.

– A fedezetek meglétéről az utazásszervezőnek még a szerződéskötést megelőzően tájékoztatnia kell az utasokat. Az utazási irodák csak akkor kapnak működési engedélyt, ha eleget tesznek ezeknek a feltételeknek, az engedélyük meglétét az interneten bárki ellenőrizheti. A pótlólagos garancia egy esetleges csődnél jelent védelmet, de nem váltja ki az utasbiztosítást, mert az Európai Egészségügyi Kártya csak sürgősségi ellátásra elegendő az uniós tagállamokban – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi szakember.

Forgalmas a szezon

– Az ügyfeleink nem sokat érzékelnek majd a júliustól életbe lépő változásokból, viszont sokkal nagyobb biztonságban tudhatják magukat, mint korábban, hiszen baj esetén közel 100 százalékos lehet a kifizetési arány. A mi irodánk tavaly ősszel lejelentette a 2018-as vagyoni biztosítékunkat, és befizettük az éves díjat. A jogszabályváltozás miatt azonban június végén a biztosítók felmondják ezeket a szerződéseket, újat kell kötnünk a második félévre. Az utasainkat már frissített általános szerződési feltételekkel várjuk, és akikkel megkötöttük a szerződést, azoknak nincs tennivalójuk. Az adatvédelmi szabályok – egyébként üdvözlendő – szigorítása szintén megnövelte az adminisztrációs terheinket – mesélte Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda vezetője.

– Az idei szezon igen jónak mondható, a helyek 80 százalékát már lefoglalták, értékesítettük. Egyénileg Horvátország, csoportosan Görögország, Törökország és Egyiptom a legnépszerűbb úti célja a szabolcsi turistáknak, akik „kényelmesek”: előszeretettel választanak Debrecenből induló repülős utakat. A biztosításokon nem érdemes spórolni, ha pedig Amerikába, Japánba vagy Ausztráliába visz az utunk, egy megbízható iroda csomagajánlata mellett döntsünk ahelyett, hogy a kicsit olcsóbb, de annál kockázatosabb egyéni tervezést választjuk. Az internetes, kuponos utazási ajánlatokkal, az ismeretlen honlapokkal is legyünk óvatosak! Néhány hete toppant be hozzánk egy ismeretlen, elkeseredett úr, mondván: januárban lefoglalt egy szállást a neten, februárban átutalta a pénzt, most, hogy küszöbön az utazás, az illetékes telefonon és e-mailen is elérhetetlen, mit tegyen… Mit mondhattam volna neki azon kívül, hogy legközelebb inkább utazási irodát válasszon?

Több mint tízféle védőoltást ajánlanak

– Egyre többen utaznak egzotikus tájakra, ám egyes ázsiai és afrikai országokban a közegészségügyi viszonyok miatt bizonyos védőoltásokat fel kell venni. A sárgaláz, a Hepatitis A és B elleni oltás kötelező, elmulasztása komoly egészségügyi kockázatot jelent – emelte ki dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos. – Van olyan ország, ami ugyan mentes a sárgaláztól, de a beutazóktól kérhetik a védőoltási könyvet, mert nem mindegy, hol száll át a repülőút során az utas, milyen útvonalon érkezik az adott országba. Több vakcina csak oltási sorozatot követően biztosít védelmet, ezért az oltóhelyet (Nyíregyházán az Árok utcai ÁNTSZ-t) 1 hónappal az utazás előtt érdemes felkeresni.

(boon.hu, KM)