Új horgászrend a Balatonon

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák tájékoztatást adnak Honlapunk olvasóinak: a Balatonon 2021. február elsejétől új horgászrend fog életbe lépni.

A balatoni horgászoknak a jogszabályokon túl a helyi viszonyokhoz igazodó, néhány kérdésben a hatályos szabályoknál szigorúbb, Balatoni Horgászrend előírásait kell betartani. A szabályok ismeretének hiánya nem mentesít a következmények alól.

Az új szabályok a horgászat igazi célját igyekeznek segíteni, így a sportszerű halfogást, a kifogott hallal való kíméletes bánásmódot, a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást. Mindezeken kívül az új szabályrendszer igyekszik megoldást találni a balatoni horgászok sűrűn felvetett problémáira, amely megpróbálja megvédeni a Balaton halállományát és amely a tisztességes, sportszerű horgászt a legkevésbé korlátozza. Az új szabályok a Balaton halállományának hosszú távú érdekeit, és így a horgászok érdekeit szolgálják.

Az új szabályok a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján tekinthetők meg. (Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

Nagy Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazat-vezetője elmondta, hogy 2021. február elsejétől a ragadozó halak fogási tilalmi ideje megduplázódik, a gyerek-horgászatban könnyítés lesz, a szemetelést viszont szigorúbban fogják a halőrök büntetni.

Nagy Gábor tájékoztatott arról is, hogy már kaphatók az idei balatoni horgászjegyek, amelyek ára nem változott tavaly óta. Komoly könnyebbséget jelenthet, hogy a több oldalas területi jegyeket nem kell a jövőben kinyomtatni, és felmutatni a helyszínen, a halőrök a horgász-kártyák száma alapján is tudnak ellenőrizni.

A korábban 41 pontos Balatoni Horgászrend 67 pontból fog állni. A változások egy része formai, igazodva a jogszabály-módosításokat is figyelembe vevő MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) előírásaihoz, és egységesíti a különböző vizek horgászr-endjeinek logikáját.

A módosítások között több érdemi, csak a Balatonnál bevezetésre kerülő pont is van:

A ragadozó halak – süllő, balin, csuka, kősüllő és sügér – korábban egy hónapig tartó fogási tilalmi ideje ettől az évtől két hónapig, március elsejétől április 30-ig fog tartani. A tilalom kiterjed a fogáshoz szükséges módszerekre is.

Új szabály az is, hogy a kifogott és megtartott halakat legfeljebb 48 óráig lehet életben tartani.

A 14 év alatti gyerekeknek 1500 forintért vásárolható éves horgászjegy ezentúl nemcsak a parton lesz érvényes, hanem vízen is (csónakról, vitorlásról), amennyiben általános horgászjeggyel rendelkező felnőtt kíséretében pecáznak.

Az ágazatvezető kitért arra, hogy a szemetelés miatt már néhány helyről kitiltották a horgászokat, és több helyen fontolgatnak hasonló lépéseket.

Azért, hogy az amúgy is szűkös horgászhelyek a jövőben ne csökkenjenek tovább, helyi területhasználati szabályokat dolgoztunk ki több érintett önkormányzattal, amelyek szigorú betartatása belekerült az új horgászrendbe – mondta Nagy Gábor. Hozzátette, hogy eddig csak figyelmeztettek a szemetelésért, rendbontásért a halőrök, most már a területi engedélyt is bevonhatják. (Forrás: nlc. Szabadidő/MTI)

A Balaton halállománya és a Tó környezete nemzeti érték. Megőrzése mindannyiunk kötelessége. A balatonfüredi Polgári Kisgazdák arra kérnek minden sporthorgászt, hogy horgászhoz méltó példamutató magatartást tanúsítson Közép-Európa legnagyobb, és meggyőződésünk szerint legszebb Tavának a partjain.

(Dr. Paál Sándor KPE, Balatonfüred)