Új gazdasági trend épül, búcsúzhatunk a fogyasztói társadalomtól?

Fotó: Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Egyre fontosabbá és kiemeltté válhat napjainkban a körforgásos gazdaság, mivel a felhasználói trendek már nem a fogyasztói társadalom elveit követik – közölte a PwC szakértője. Perger Júlia szerint mindez azt jelenti, hogy az előállított javaknak tartósabbnak kell lennie és az erőforrásokat jobban meg kell becsülni.

A körforgásos gazdaság egy új fogalom, és nehezen körülhatárolható – mondta az InfoRádiónak Perger Júlia. Ebben a gazdasági modellben nincs hulladék.

„A ma termékei egyben a jövő alapanyagai is” – fogalmazott a PwC szakértője. Az általunk, valamint a vállalatok gyártásában felhasznált anyagok tehát folyamatos körforgásban vannak. Jelenleg átlagosan személyenként 560 kiló hulladékot termelünk éves szinten.

Perger Júlia szerint, bár az újrahasznosítás fontos mérföldkő volt a körforgásos gazdaság eléréséhez, a szemlélet szerint azonban már az alapanyag kiválasztásánál, a termék tervezésénél és a felhasználásnál is figyelni kell. A gyártóknak olyan termékeket kell készítenie, amelyek úgynevezett tartós dizájnnal bírnak, vagyis időtállóak, nem kell őket havonta vagy évente lecserélni – emelte ki a szakértő, aki szerint az első ipari forradalom hozta be az ember életébe a hulladékot.

„Az Y és Z generáció körében a fenntarthatóság már nem csak egy divatszó, hanem egy olyan érték, amiért ők hajlandóak többet fizetni” – hangsúlyozta.

(infostart.hu, Czwick Dávid)