Új egyetem, új név

Már évekkel ezelőtt hírt kaphattunk, hogy a kormány ” Fokozatváltás a felsőoktatásban” címen stratégiát hirdetett. Van, aki egy ilyen hír hallatán is tovább éli megszokott életét, van aki előre gondol, és ha nem is tudja pontosan mi fog történni, de nem váratlanul érik a változások. Az idegentől rettegő tiltakozik a változástól, még a jövőben bízó örömmel fogadja.

Fotó forrása: Várfi András

Én most mivel ez áll hozzám közel a mezőgazdasági felsőoktatásban bekövetkező változásokról kívánok néhány gondolatot leírni. Már a 2020-as év tavaszán nyilvánvaló lett, hogy a Szent István Egyetem bővülésével létrejön egy olyan intézmény, ami nemcsak Magyarországon lesz jelentős, de Európa mezőgazdasági felsőfokú képzésében is élen fog járni. Azután 2020. augusztus elsejével létrejött az új Szent István Egyetem öt campussal: Gödöllő, Gyöngyös, Buda, Kaposvár, Keszthely, és ezen a napon Lett megbízva Professzor Dr. Gyuricza Csaba,  aki  jelenleg a NAIK ( Nemzeti Agrár Innovációs Központ) főigazgatói tisztjét is betölti  a rektori faladatok ellátásával. Nem nagy reakciója volt a bejelentésnek.

Valószínű, hogy a hozzáértők zöme egyetértett a másik ok, megítélésem szerint, noha stratégiailag igen fontos ágazat a mezőgazdaság nem kellő az iránta való érdeklődés. A rektori köszöntőben Dr. Gyuricza Csaba megfogalmazza, „Célunk, hogy a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú képzéssel segítsük biztos megélhetéshez és inspiráló karrierhez a fiatal diplomásokat.”

Mi, akik 40-50 évvel ezelőtt végeztünk emlékezhetünk, hogy volt agráregyetem Gödöllőn, Debrecenben, Keszthelyen és Mosonmagyaróváron, mindenhol ugyanazzal a tantervvel, hasonló jegyzetekkel és mondhatni ez a rendszer majdhogynem teljesen fenn maradt. Az egyetemek okleveles mérnöki diplomát adtak és a végzettek később első számú vezetőként vagy a kutatásban, oktatásban helyezkedtek el.

A működő főiskolákon üzemmérnök képzés folyt és a végzettek többnyire kiváló ágazatvezetők lettek. Kis változást hozott  az uniós csatlakozással bevezetett bolognai rendszer a kétlépcsős képzés, Bsc, Msc. Közben egyszerűsödött a mezőgazdaság szerkezete és a korábban volt főiskolák kiürültek.

Most egy új jön létre! 2021. február elsejétől a NAIK-kal egyesülve, új név alatt jelenik meg a Szent István Egyetem. Tulajdonképpen ez az új név késztetett most írásra. Néhány nappal ezelőtt olvastam a facebook-on, hogy február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven lesz ismert és nem, mint SZIE. Ez már elindította a kommentelőket. Volt, akinek a GATE volt a kedves (nekem is, akkor voltam fiatal!) mások a SZIE mellett kardoskodtak, volt aki a élettudomány kifejezést nem akarta elfogadni.

Egy Európában jelen lévő és élre törni kívánó egyetem jön létre Dr. Gyuricza Csaba rektor vezetése alatt. Rektor úr a mezőgazdaság több területén bizonyított, így személye garancia. Természetesen mi Gyomaendrődiek külön büszkék vagyunk városunk szülöttére és díszpolgárára. Olyanok is voltak, akik az angol nyelvre való fordítást emelték ki a névválasztás mellett, de ajánlom a névváltáshoz az egyetem honlapján megtalálható kisfilmet, amely oly kiváló, mint az egyetem honlapja, ahol minden aktuális információ megtalálható. Természetesen lehet tovább gondolni a névválasztást, mert nyelvünkből is sok tudást közvetít. Minden napi kenyerünk búzából készül, melyet sok vidéken életnek neveznek. Én még belegondoltam egy másik dologba is. Az Aulában 1983-ban avatták Amerigo Tot híres alkotását, mely  A mag apoteózisa címet viseli. Ha valaki leül az Aulában és egy negyed vagy félórát nézi az alkotást rájön, hogy sikeres volt a névválasztás.

Kívánjunk az egyetem vezetésének sikerekben gazdag, eredményekben bővelkedő új esztendőt!

Gyomaendrőd, 2020. 12. 28.

 

Várfi András, agrármérnök