Új agrártámogatási törvény és végrehajtási rendeletek jönnek /Érdemes megismerni a részletszabályokat

Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság a napokban elfogadta a KAP (Közös Agrárpolitika) magyar Stratégiai Tervét, valamint ezen a héten várhatóan dönt az Országgyűlés az új agrártámogatási törvényről és zajlik a végrehajtási rendeletek kidolgozása – mondta el egy kerekasztal-beszélgetése során Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Bár uniós szinten csökkent a KAP súlya a hét éves költségvetési keretben, ez Magyarországon nem így van mert éves szinten kb. 1,3 milliárd eurónyi, mintegy 500 milliárd forintnyi támogatás lesz elérhető.

A terv brüsszeli elfogadásával a munka első szakasza zárult le, „az ördög a részletekben rejlik, mert most jön az, hogy a rendeleti szintű jogalkotás indul és itt kell majd nagyon figyelni, illetve az érintetteket megfelelően tájékoztatni” hívta fel a figyelmet még ezzel kapcsolatban Jakab István a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) elnöke. Például a zöldítési, fenntarthatósági célrendszer egyre erősebb lesz, efelé mennek a következő években is a keretek, így érdemes megtanulni a részletszabályokat.

A legfontosabb szabályokat az Agrárminisztérium már közzétette, de a részletszabályok kidolgozása még zajlik, igaz könnyíti a felkészülést, hogy több elem már ismert az AKG-ból.

A hektáronkénti alaptámogatás maradék elven mintegy 147 euróra jön ki, ez zöldítéssel együtt akár 221 euróra is felmehet. A források 30%-át zöldítési célokra költik el az első pillérben, így minden hektár után már eleve teljesítési kötelezettsége van a gazdáknak. Ez már eleve kihívást jelent, de erre jön rá a vetésváltási szabályrendszer változása és a talajvédelmi szabályok szigorodása.

Az agrártárca célja az, hogy minden érintett megkapja a szükséges információkat ahhoz, hogy 2023 áprilisában felelősségteljesen tudja benyújtani az egységes kérelmét – „lesz egy új honlap és lesznek kiadványok is” mondta még el a kerekasztal-beszélgetés során Feldman Zsolt államtitkár.

A Polgári Kisgazdák minden támogatást megadnak a szükséges  információk hatékony közléséhez, akár elektronikusan, akár személyes megbeszélések formájában.

Kékesi Márton

KPE szakértő