Új adózási technikát vezetnek be 2019-től

Fotó: ado.hu

Jövőre hazánkban is elérhető lesz a csoportos adózás. Ez az új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét – véli Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Az október 19-én bemutatott adócsomag egy új szabályrendszert vezetne be: a társaságok csoportos adózását, mely a nemzetközi adózásban egyáltalán nem ismeretlen intézmény – idézi a LeitnerLeitner adótanácsadó közleményét a Napi.hu. A szomszédos Ausztria például határon átnyúló csoportos adózást alkalmaz, míg Németország csak a hazai vállalkozásokra terjeszti ki ezt a kedvezményt. Az intézmény lényege, hogy a csoportba tartozó vállalatok kiegyensúlyozhatják egymás veszteséges vagy éppen nyereséges működését, megoszthatják a tagok által szerzett adókedvezmények kedvező hatásait.

75 százalékos átfedés kell

A magyar csoportos társasági adózás – a javaslat szerint – minden belföldi illetőségű adózóra kiterjedne. Akár két társaság is összeállhatna, de a résztvevők száma nem korlátozott. Egy adózó azonban egyidejűleg csak egy csoportos társasági adóalanyiság tagja lehet. A csoportos társasági adóalanyiság létrehozásának feltétele, hogy a résztvevő csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony legyen. Mérlegforduló napjuknak is egybe kell esnie, és ugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük, valamint közösen kell a magyar számviteli törvény vagy az IFRS szerint elkészíteniük beszámolójukat. Az áttérést első ízben 2019. január 1-je és 15-e között kell majd bejelenteni, ezután már nem lesz lehetséges 2019-ben.

Az adóhatóság előtt a társasági adócsoportot a csoportképviselő testesíti meg, aki külön csoportazonosító számot kap – részletezi az adótanácsadó.

Az adóbevalláshoz a jövőben a csoporttagok elkészítik saját adólevezetésüket, melyet az adóhatóságnak és a csoportképviselőnek is elküldenek, aki ezután elkészíti a csoport adóbevallását. A fizetendő társasági adót a csoporttagok között a pozitív adóalapok arányában megosztják, melyet a csoportképviselő a csoportos társasági adóbevallásban jelent be az adóhatóságnak. A csoportos adóalapot speciális veszteségelhatárolási szabályok szerint lehet majd csökkenteni a csoporttagok adott évi negatív adóalapjával, amely az általános szabályokhoz hasonlóan 5 évig tovább vihető. Az 50 százalékos veszteség felhasználási korlát itt is érvényes lesz.

A csoportos társasági adóalany is 9 százalékos mértékű társasági adót fizet, az adókedvezményeket közösen érvényesíthetik. A csoportos társasági adóalany az adófelajánlás kapcsán járó jóváírást is alkalmazhatja. A csoporttagság előtti adókedvezmények akkor vehetők figyelembe, ha a kedvezmény feltételeinek a tag csoporttagként is megfelel, új adókedvezményt pedig akkor vehet igénybe a csoport, ha a feltételeknek egy csoporttagja megfelel.

Nagy adminisztratív könnyítés, hogy a csoport tagjai az egymás közötti ügyletek transzferár-dokumentációs kötelezettsége alól felmentést kapnak, csak a csoportos társasági adóalany szintjén kell elkészíteni a dokumentációt – írta az adótanácsadó. (otpagrar.hu)