Új, a gazdáknak kedvezőbb ültetvénytelepítést támogató felhívás érkezik 2021 tavaszán

Fotó: elevengyerekek.hu

Új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetésével készül az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program forrásainak segítségével. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a mezőgazdaságban meghatározó szerepet játszó gyümölcs- és gyógynövénytermesztés a fogyasztóknak friss termékeket és alapanyagot biztosít az élelmiszer- és feldolgozóipar számára. Ezzel összefüggésben az egyre növekvő kereslet miatt fontos a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése.

Az Agrárminisztérium célja, hogy olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkezve erősíti a termelők versenyképességét, és jövedelembiztonságát. Az agrárminiszter elmondása szerint a felhívás új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget.

Az éghajlati hatások által okozott károk kivédésének érdekében támogatják az ültetvényekhez tartozó jégvédő háló kialakítását, a fagyvédelmi rendszerek beszerzését és kiépítését, valamint egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzését is. A terv szerint az ültetvény megvalósításával összefüggő beruházási elemeket egységben kezelve támogatják majd.

Komoly újdonság segíti a termelőket

Nagy István a korábban meghirdetett ültetvénytelepítést segítő támogatásokhoz képest alapvető változást jelentett be. Ez alapján a támogatást az érintett területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák a termelők, tehát az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni. Ez jelentős segítséget nyújtana a termelőknek, ugyanis a gyorsabb kifizetés mellett nagymértékben megkönnyítené az adminisztrációs munkák elvégzését is. A minisztérium az Európai Bizottsággal már megkezdte a tárgyalásokat az új típusú támogatás kialakításáról.

Jövő ősszel már új ültetvények jöhetnek létre a támogatásból

Terveik szerint a 2021 tavaszán megjelenő felhívás alapján, a támogatói döntések meghozatalát követően akár már a 2021 őszi telepítési szezonban elindulhatnak az új ültetvények telepítési munkálatai. További információkról a szakmai döntéseket követően számolnak be, azonban az érintettek számára az átgondolt tervezés lehetősége és a szaporítóanyag biztosításának időigénye miatt a támogató felhívás szándékát fontosnak tartotta bejelenteni az Agrárminisztérium.

Forrás: agrotrend.hu