Új, 1,5 milliárdos pályázat készül az élelmiszeripar és borászat szereplőinek – cél a feldolgozottság növelése

Fotó: palyazatihirek.eu

A pályázat az élelmiszeripar és a borászat területén támogatja a Rövid Ellátási Lánchoz (REL) kapcsolódó beruházásokat. Ebben kifejezetten a REL együttműködési csoport tagjainak kínálnak olyan fejlesztési lehetőséget, ami hozzásegíti őket a tevékenységük gazdaságos folytatásához. Ezen belül szeretnék a termelést feldolgozással továbbfejleszteni a minél nagyobb jövedelmezőség érdekében. A 1,5 milliárdos pályázat további céljai a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartása, az ágazati szereplők versenyképességének javítása, és a környezeti szempontok figyelembevételével történő fejlesztések megvalósítása.

Az első benyújtási határidő: 2019. december 4., a keretösszeg 1,5 milliárd forint lesz. A pályázat azokat részesíti előnyben, akik már benne vannak egy rövid ellátási láncban és további energetikai beruházásokra készülnek – írta az Agrárszektor. A támogatható tevékenységek mindkét célterületen (élelmiszeripar és borászat): a termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése. Az értékelési szempontok között nagyon hangsúlyos szerepet kap az energiahatékonyság javítása.

Az agrárium alapanyagtermelőinek is van esélye a támogatásra

A mezőgazdasági alapanyagtermelők abban az esetben jogosultak támogatásra, ha olyan REL csoportnak a tagjai, amelyik már nyert a VP3-16.4.1-17 kódszámú Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért című pályázaton, és az általuk tervezett beruházás kapcsolódik, illetve összhangban van a REL csoport által benyújtott projekttervvel. A projekt megvalósítását a benyújtást követő napon saját felelősségére meg lehet kezdeni, annak megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre. A tervezet itt olvasható el.

Forrás: magro.hu