Tusnádfürdőn – csütörtökön

A Gulyás-Schiffer vita Tusnádfürdőn. - A kép forrása: pestisracok.hu

Gulyás Gergely: A rendszerváltozás az elmúlt két évszázad egyik legpozitívabb eseménye / Varga Mihály: Új magyar brandeket kell felépíteni. A rendszerváltozás – minden hibájával és hiányosságával – az elmúlt két évszázad nagy történelmi fordulópontjai közül az egyik, ha nem a legpozitívabb esemény – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fórumán – (Bálványosi -Tusványosi Nyári Szabadegyetem).

Dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető tárcanélküli miniszter. – A kép forrása. hvg.hu

 

Gulyás Gergely A 30 éve történt – rendszerváltás 1989-90 elnevezésű pódiumbeszélgetésen – amelyen részt vett Schiffer András ügyvéd, volt LMP-s országgyűlési képviselő is – Gulyás Gergely kijelentette: büszkének kell lenni arra, ami 1989-90-ben történt, minden hiba vagy hiányosság ellenére. Aktuálpolitikára áttérve Gulyás Gergely leszögezte: ma Magyarországon olyan alkotmányos demokrácia van, amelyben négyévente el lehet küldeni a kormányt; a hatalomváltás minden feltétele adott, de ahhoz olyan ellenzék kellene, amely a jelenleginél reményteljesebb politikát kínál az embereknek.

 

Schiffer András, egykori LMP-s politikus. – A kép forrása: 168ora.hu

Schiffer András pozitívumként említette, hogy a rendszerváltást nem követte újabb diktatúra vagy katonai megszállás, de szerinte Magyarország teljesítménye szerénynek nevezhető a térségben, és az induló előnyeit nem tudta kihasználni. Schiffer András aktuálpolitikai kérdésekről szólva úgy vélekedett: aki felveszi képviselői mandátumát, az elfogadja az alkotmányos játékszabályokat, „és ez rendben is van így”. Az Index beszámolója szerint az LMP korábbi társelnöke arról is beszélt, hogy ugyan nincs diktatúra Magyarországon, de a 2011-es alkotmánymódosítás után már szélsőséges hatalomkoncentráció jött létre. Új magyar brandek felépítését szorgalmazta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a versenyképesség témájában rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Varga Mihály rámutatott: ezekhez az új magyar brandekhez lehet ezután beszállítóként versenyképes magyar technológiákat rendelni. A tárcavezető kiemelte: le kell számolni azzal, hogy az olcsó munkaerőn alapuló versenyképesség tartós lehet, ebből a korszakból egyre inkább „kifelé futunk”. Afelé kell elmozdulni, hogy Magyarország minél inkább be tudjon kapcsolódni a kis- és közepes szériájú, igényesebb termékek gyártásába, mert ennek van Kárpát-medencei szempontból is jövője.

 Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere. – A kép forrása: kormany.hu

Varga Mihály arról is beszélt a rendezvényen, hogy nagyon nem elégedett a magyar kis- és középvállalkozások általános mentalitásával. „Mintha a kkv-knál több energia menne el az adóelkerülésre, mint a termék eladására” – fogalmazott a pénzügyminiszter. Egy másik pódiumbeszélgetés résztvevői azt elemezték: győztek-e a migránspártiak az EP-választásokon. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint nem dőlt el a migrációval kapcsolatos politikai küzdelem, de van remény arra, hogy egy hosszú küzdelem végén a migrációt ellenző politikai erők győzzenek. Kontrát Károly kijelentette: a magyar tapasztalat az, hogy a biztonság a legfontosabb közösségi érték. Ezért az országoknak áldozniuk kell. Hozzátette: a turizmusban és a gazdaságban is érezhető annak a pozitív hatása, hogy a világon biztonságos országként tekintenek Magyarországra. A szabadegyetem energiabiztonságról szóló fórumán Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt: a klímavédelmi célkitűzéseket Magyarország is támogatja, de ezeket csak úgy tudja kielégíteni, ha megépíti az atomerőmű két új blokkját. Az Index beszámol Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, és az egyetlen, Tusványoson megjelenő ellenzéki képviselő, az LMP-s Ungár Péter vitájáról is, melynek témája a felsőoktatás volt hivatalosan. Ungár a beszélgetés során úgy vélekedett: a Fidesz létrehozza a felsőoktatást „külön a gazdagoknak, külön a szegényeknek”, Orbán Balázs szerint viszont a jobboldali fiatalok az egyetemeken kisebbségben érezhetik magukat. Úgy fogalmazott: „Menj be egy nyugati egyetemre, és mondd, hogy két nem van, megvernek és megdobálnak!”, mire az LMP-s képviselő azt válaszolta: „De te meg próbálj bemenni a Pázmányra és elmondani, hogy homoszexuális vagy! Az sem könnyű”. A külhoni magyarok boldogulását segítő konkrét kormányzati döntésről is beszámoltak csütörtökön Tusnádfürdőn.

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár itt jelentette be, hogy a kormány újabb egymilliárd forintot meghaladó összegű támogatást ítélt meg a vajdasági magyarság nemzeti jelentőségű fejlesztéseire és programjaira. Az európai jogvédelemről rendezett vitafórumon Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kijelentette: el kell érni, hogy az Európai Unió is foglalkozzék az őshonos kisebbségekkel. Szili Katalin fontosnak tartotta, hogy az Európa Tanács folytassa a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kodifikációt, amit aztán át kell vinni az Európai Unióba. 2025-re nagyszabású sporteseményt tervez Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a világ magyarjainak sportjátékát rendezné meg Budapesten a Maccabi Játékok mintájára – írja az Index a Tusványoson elhangzottak alapján. Mocsai a portálnak azt mondta, hogy 2025-ben lesz százéves a Testnevelési Egyetem, és erre az évfordulóra gondolta ki a rendezvényt. Hozzátette: az elképzeléséről még nem egyeztetett a kormánnyal, és természetesen a sportolói érdeklődést is fel kell még mérni, itthon és a határon túl. Újra kell gondolni az európai együttműködést — jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke a harmincadik Bálványosi Szabadegyetemen. Kósa Lajos elmondta: „Az idei tábor szlogenje: ’Egy a tábor!’, ami hajaz az ’egy a zászló, egy a nemzet’ gondolatra, ugyanakkor benne van, hogy Magyarországnak szorosan együtt kell működnie mindazokkal a nemzetekkel, amelyek azonos állásponton vannak vele olyan megkerülhetetlenül fontos kérdésekben, mint a bevándorlás, az erős nemzetek Európája vagy egy versenyképes közép-európai régió felépítése.” A Fidesz kampányfőnöke szerint Romániával szorosan együttműködhet hazánk a jövőben a bevándorlás elleni küzdelemben, ugyanakkor a visegrádi együttműködés ennél sokkal többről szól. (Forrás: MTI, Magyar Nemzet)