Trükkös tűzifaárusokra figyelmeztet a rendőrség

Fotó: 123rf.com

A fűtési szezon közeledtével egyre több utazó árus jelenik meg, akik tűzifával házalnak, de már az interneten is egyre több gyanús hirdetésre lehet bukkanni. A rendőrség figyelmeztetett, senki ne dőljön be a csalóknak, járjanak alaposan utána annak, hogy honnan szerzik be a tüzelőt.

A rendőrség közleménye szerint érdemes megfontoltnak lenni a téli tüzelő vásárlása előtt, ugyanis egyre több a csaló. Nemcsak a trükkös utazó árusoknak, hanem valótlan netes hirdetéseknek is könnyen áldozatává válhat az, aki nem figyel. A csalások elkerülése érdekében tanácsokkal segítik a tűzifavásárlókat.

A rendőrség tanácsai a következők:

  • Csak telephellyel rendelkező, leinformálható, számlaképes kereskedőktől vásároljon tűzifát! A megvásárolt tüzelőanyag kifizetésekor kérjen számlát!
  • Kerülje a házaló árusokkal történő üzletkötést! A fa eredete, minősége és mennyisége az ismeretlen kereskedők esetében általában nem ellenőrizhető vissza.
  • Ne rendeljen telefonon! A fa mennyisége, fajtája és a minősége telefonon nem ellenőrizhető, míg a telephelyen személyesen is meggyőződhet a vásárolni kívánt fa tulajdonságairól.
  • Mérlegeljen előre! A fa típusától, keménységétől és nedvességtartalmától, valamint a feldolgozás és a berakodás módjától is függ, hogy mázsára, vagy köbméterben gazdaságosabb a fűtőanyag megvásárlása.
  • Ne feledje, hogy az erdei köbméter és a hasított köbméter között jelentős különbség van. Ha kalodában vásárolja meg a tűzifát, legyen jelen annak szétbontásánál! Az ömlesztett fa mennyisége gyakran megtévesztő, így könnyen csalás áldozatává válhat.
  • Átvételkor is ellenőrizze le a kiszállított tüzelő mennyiségét – amennyiben lehetséges –, Ön vagy megbízottja legyen jelen a fa mérlegelésekor!
  • Ne fizessen előre! A vételárat a kiszállított áru mennyiségének, minőségének ellenőrzése után adja át a szállítóknak. Ha elégedetlen a szállítmánnyal, vagy kifogása van, nem köteles átvenni az árut.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/11/14/tuzifa-csalas-rendorseg-tel-futesszezon-atveres/