Trócsányi Lászlót bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték

Fotó Magyar Nemzet

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét. A német politikus a magyar jelöltnek írt levelében a Trócsányinak szánt portfólió kapcsán kulcsfontosságúnak nevezte, hogy stabil, biztonságos és virágzó országok vegyék körbe az EU-t, ezért aktívan jelen kell lenni ezen régiókban. Leszögezte: hiteles EU-s perspektívát kell nyújtani a Nyugat-Balkán számára, ez különösen fontos most, amikor a térségben jelentősen megerősödött a külső befolyás. Meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, továbbá fel kellene gyorsítani a strukturális és intézményi reformokat, a jogállamiságra, a gazdasági fejlődésre, a közigazgatás átalakítására, a korrupcióellenes küzdelemre és a jószomszédi viszonyra fókuszálva – közölte von der Leyen, aki Törökországgal kapcsolatban aláhúzta, bár a csatlakozási folyamat gyakorlatilag leállt, mivel Ankara folyamatosan távolodik az EU-tól, a két fél együttműködése továbbra is rendkívül fontos, emellett erősíteni kell a kapcsolatokat a Keleti Partnerség hat államával, s új, hosszú távú szakpolitikai célkitűzéseket kell elfogadni már a jövő év közepéig, illetve hatékonyabbá kell tenni a társulási egyezmények végrehajtását Georgiával, Moldovával és Ukrajnával. Az EB megválasztott elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország céljai egyértelműek, és azok megegyeznek az új uniós bizottságéval a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően. Hangsúlyozta: nagyon jó kapcsolatot ápol a Nyugat-Balkán országaival, amelyek uniós integrációja az új Európai Bizottság legfőbb feladatainak középpontjába kerül majd.

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Trócsányi László mind maga, mind Magyarország számára, hogy a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcát kapta. „Az európai parlamenti meghallgatásom során hangsúlyozni fogom, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a felelősségteljes feladatnak teljes mértékben eleget tudjak tenni” – szögezte le közleményében a magyar biztosjelölt.

A magyar kabinet új korszakot vár az unió bevándorláspolitikájában – kommentálta a Kormányzati Tájékoztatási Központ Ursula von der Leyen bejelentését. A kormány megelőlegezett bizalommal, de határozott elvárásokat támaszt az új Európai Bizottság iránt – áll a kommünikében, mely kiemeli: a magyar emberek egyértelművé tették, azt várják az új brüsszeli vezetéstől, hogy állítsa meg a bevándorlást, védje meg a nemzetek Európáját és a keresztény kultúrát. Trócsányi László is ezeket az értékeket vallja, „ezért számítunk rá, hogy a megválasztását az Európai Parlament bevándorláspárti erői minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni” – jelezték. Orbán Viktor tegnapi, más témában tartott sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva kijelentette: az Európai Unió bővítése szép és nagy feladat, a magyarok pedig szeretik az ilyen feladatokat. Trócsányi László nagy tapasztalattal rendelkezik, érti Európa lényegét, és alkalmas a csatlakozni akaró országok segítésére, hogy átvegyék az európai szabályokat, normákat és értékeket – rögzítette.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja üdvözölte, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke a brüsszeli testület egyik legfontosabb biztosi posztját szánja Trócsányi Lászlónak. Kiemelték: Magyarország a kezdetektől fogva élen járt az uniós bővítés támogatásában. A DK szerint Trócsányi László „Orbán Viktor minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügyi minisztereként” alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. A közlemény hangsúlyozza: a párt EP-képviselői mindent megtesznek azért, hogy Trócsányi ne lehessen uniós biztos. „Nem kerülhet az Európai Unió kormányába, pláne egy ilyen fontos pozícióba egy olyan miniszter, aki büszkén épített egy olyan rendszert, ami a legtöbb európai alapértéknek ellentmond” – írta Donáth Anna, a Momentum EP képviselője Facebook-bejegyzésében, rámutatva: Trócsányi jelöltsége ellen fog szavazni az EP-ben, és erre fogja kérni a teljes Renew Europe-frakciót is. „Elvi okokból nem fogok megszavazni egy olyan Európai Bizottságot, amelyben az illiberális állam jogi főépítésze bármilyen pozíciót kaphat” – szögezte le a közösségi oldalán Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő. Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő úgy értékelt: „bőven lesz mit megkérdezni attól az embertől, aki volt igazságügyi miniszterként a bírói függetlenség és a jogállamiság elleni támadások egyik első számú felelőse”. Kendernay János, az LMP társelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy Trócsányi képes lesz a meghallgatására kellően felkészülni, szerinte azonban ez nehéz lesz, „mert Magyarország az elmúlt években nem arról tett tanúbizonyságot, hogy egy ilyen magas presztízsű pozíciót kaphasson”. Ezért nem lepődne meg, ha végül a kormánynak egy másik biztosjelöltje lenne, aki egy másik posztot nyer el.

Hollik István kormányszóvivő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában felháborítónak nevezte, hogy a teljes hazai ellenzék szembefordult azzal, hogy Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték, ezzel a magatartásukkal valójában a magyar nemzeti érdeket támadják. MTI, BLIKK.HU, PESTISRACOK.HU, MANDINER.HU, 24.HU, HIRTV.HU