Trócsányi László: Konstruktív volt a megbeszélés az Európai Bizottság megválasztott elnökével

Fotó Magyar Nemzet

Konstruktívnak nevezte szerdai közleményében az Európai Bizottság megválasztott elnökével folytatott megbeszélését Trócsányi László biztosjelölt. „Konstruktív megbeszélést folytattam második találkozónkon Ursula von der Leyen asszonnyal, az Európai Bizottság megválasztott elnökével. Úgy gondolom, Magyarország hozzájárulása értékes lesz Európa számára. Magyarország szempontjából is prioritás, hogy az európai intézmények és az európai politikák közelebb kerüljenek az EU tagállamaihoz és polgáraihoz. A következő öt évben magam is szeretnék ezen a kiemelt célon dolgozni” – közölte a magyar jelölt.

Az atv.hu még a megbeszélés előtt azt írta: „kormányközeli forrásai” szerint az eddigi informális megbeszélések alapján akár a magyar biztosé is lehet az uniós bővítési portfólió, Ursula von der Leyen bizottsági elnök nem zárkózik el ettől, de az, hogy Trócsányi László biztosjelölt lesz-e végül uniós biztos, az „több mint kérdéses”. A lap forrásai annak adnak nagyobb esélyt, hogy ősszel új magyar jelöltet kell majd megnevezni. Az atv.hu megjegyzi, hogy Járóka Lívia, Győri Enikő és Deutsch Tamás nevét is hallani lehetett „tartalékos jelöltként”.

A korábban a centrista Demokrata Mozgalomhoz (Modem) tartozó Sylvie Goulard volt védelmi minisztert és korábbi európai parlamenti képviselőt jelöli Franciaország a november elején hivatalba lépő Európai Bizottságba – közölte kedden a francia elnöki hivatal. MTI, ATV.HU