Traktorokkal tüntettek az Európai Parlamentnél

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Lassítanának az uniós agrárpolitika zöldítésén a francia gazdák, mert nem tudnak lépést tartani a reformokkal. Ennek körülbelül ezerötszáz traktor adott nyomatékot pénteken Strasbourgban. A tiltakozó menet egészen az Európai Parlament épületéig vonult, egy időre megbénítva a városba bevezető autópálya forgalmát.

A megmozdulás apropója, hogy Brüsszelben újból napirendre kerültek a közös uniós agrárpolitika legújabb irányelvei – írja az Euronews.

A francia gazdák érdekvédelmi szervezeteinek szövetsége azt várja az uniós agrárpolitikától, hogy segítsen a gazdáknak talpon maradni. Most körülbelül félmillióan vannak, de a főtitkár, Laurent Champenois szerint a környezetvédelmi prioritások minden második gazdaságot tönkre fogják tenni.

Az Unió aktuális költségvetésének jelentős része, majdnem harmada a mezőgazdaság támogatására megy, csakhogy ez reálértékben csökkenést jelent, mégpedig nem kevesebb, mint 15 százaléknyi veszteséget.

A nemrég elfogadott helyreállítási program javít a helyzeten, két év alatt 8 milliárd eurót tesz hozzá az ágazat támogatásához, de célirányosan. Az elnyert források 33 százalékát ugyanis klíma-, környezet- és állatvédelmi intézkedésekre kell fordítani; 55 százalékukat pedig a mezőgazdaság digitális fejlesztésére és a regionális piacok erősítésére kell költeni.

Forrás: Euronews, magyarmezogazdasag.hu