További átalakítás és reform indult a közszolgálat területén

Fotó: pecsma.hu

A kormány 2010. óta folyamatosan arra törekszik, hogy a kormányzati létszámot csökkentse, a közigazgatásban az eljárásokat egyszerűsítse. A kormányablakok megnyitását követően az ellenzék rossz szokásának megfelelően a változásokat nyomban ellenezte. Aki ügyes-bajos dolgait intézi, az tapasztalhatja, hogy kedvező változások történtek az ügyfelek kiszolgálásában, gyorsultak az igazgatási eljárások, tehát azt mondhatjuk, hogy sikeres volt a változtatás. A létszámcsökkentés nehezebb feladat, mert emberek sorsát érinti, ilyen ügyekben a kormány eddig is és a jövőben is tapintattal és méltányosan kíván eljárni. (kpe.hu)

A hivatalos álláspont szerint 2500 embert érint a kormányzati létszámleépítés, az Mfor.hu pedig arról ír, hogy a kabinet kompenzációs csomagjának része, hogy az idősebb alkalmazottak foglalkoztatását a versenyszférában adókedvezménnyel segítik. A hét elején elhangzott kormányzati nyilatkozatok szerint a 60 évnél idősebb közszolgák esetében a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlésére lehet készülni – emeli ki a lap. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a Hír TV-nek azt mondta, várják a többi javaslatot.

A Blikk arról ír, miközben óriási létszámleépítésekre készülnek a minisztériumokban, addig csúcsot döntött az államtitkárok és helyetteseik száma. A lap rámutat: az új kormánystruktúrában jelenleg már 74 államtitkár és 116 helyettes államtitkár kap helyet a kormany.hu adatai szerint. A Blikknek Boros Péterné a leépítéseket illetően úgy nyilatkozott: „Az eddigi egyeztetéseken nem esett szó arról, hogy helyettes államtitkárok, államtitkárok is érintettek lehetnének, csak beosztott kollégákról volt szó.” MFOR.HU, HIRTV.HU, BLIKK.HU