Tovább javulhat hazánk természeti állapota

kmnp.nezetipark.gov.hu

Csaknem 800 millió forintból fejleszti a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a pusztai élőhelyeket Dévaványa térségében – jelentette ki a Kőmagtári tábla állattartó telepének ünnepélyes alapkő letételén Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár szombaton, Dévaványán.

A projekt része a 2014-2020 között megvalósuló azon 92 természetvédelmi fejlesztésnek, melynek köszönhetően százezer hektáron javul Magyarország természeti állapota.

Balczó Bertalan kiemelte, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tevékenysége, beruházásai, értékőrző munkája révén mára a térség fontos szereplőjévé nőtte ki magát. Az ország legszebb és természeti értékeiket tekintve legértékesebb területeit a nemzeti parkok őrzik meg mindnyájunk számára, ezek közé tartozik a Dévaványa-Ecsegi puszta. A nemzeti parkok munkájának eredményeit magunkénak érezhetjük, hiszen azt a tájat gondozzák, amely magyar identitásunk része, közös örökségünk – tette hozzá.

A helyettes államtitkár megemlítette, hogy a mostani projekt részeként megépülő szürkemarha szárnyék, bivalyistálló és egyéb épületek hozzájárulnak ahhoz, hogy biztosított legyen újabb túzok élőhelyeken a legeltetéssel történő kezelés, garantálva a térségben a pannon szikes sztyeppek és mocsarak hosszú távú megőrzését. Hangsúlyozta: a fejlesztés összesen 3 276 hektáron szolgálja a célok elérését.

Balczó Bertalan helyettes államtitkár elmondta, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a közép-európai túzok állomány megóvásában, hisz az itt előforduló körülbelül 500 példányt számláló populáció a hazai állomány egyharmad részét teszi ki.

(AM Sajtóiroda)