Tovább gyűrűzik a brüsszeli korrupciós botrány

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Egy soha nem látott mértékű botrány bontakozik ki a brüsszeli korrupciós ügy kapcsán, és könnyen lehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát ismerjük – erről beszélt a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth Rádióban. Mráz Ágoston Sámuel szerint a helyzet abszurditását jól mutatja, hogy a hálózat vezetője, az Európai Parlament letartóztatott alelnöke korábban megszavazta, hogy az EP szerint Magyarországon nincs demokrácia – hangzott el az M1 Híradójában.

Eva Kaili szocialista alelnök megbízatását még kedden szüntette meg az Európai Parlament. Neve már akkor bejárta az európai sajtót, hiszen kiderült a képviselő körül hatalmas korrupciós botrány kezd kialakulni, amelyről szinte óráról- órára jelentek meg újabb részletek.

Eva Kailit a múlt pénteken tartóztatták le a belga hatóságok. Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten.

Sajtóhírek szerint azóta az is kiderült, hogy a brüsszeli korrupciós botrány legalább hatvan uniós politikust érint, többségük szocialista vagy néppárti. A rendőrök már több, mint 20 házkutatást tartottak, főként Belgiumban. Eközben jelentős pénzösszegeket és egyéb ajándékokat foglaltak le. Eva Kaili apja a rajtaütés során éppen egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált elmenekülni.

A napokban arra is fény derült, hogy nemcsak Katar, hanem Marokkó is érintett a korrupciós ügyben. Ráadásul nincs kizárva az sem, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd.

Egyre több a lebukás is

Letartóztatták már Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát és a baloldalhoz kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint a No Peace Without Justice civilszervezet igazgatóját is. Ellenük is pénzmosás, korrupció és bűnözői csoportban való részvétel miatt folyik vizsgálat.

Közben a főügyész az Európai Parlament egy másik képviselőjének, a szintén görög Maria Szpiraki mentelmi jogának a felfüggesztését is kérte. Eva Kaili-t december 22-én állítják bíróság elé.

Könnyen meglehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát ismerjük

Egy soha nem látott mértékű korrupciós botrány bontakozik ki”  – erről beszélt a Nézőpont Intézet vezetője a brüsszeli korrupció kapcsán a Kossuth Rádióban. Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett: az Európai Unió legitimitását kérdőjelezi meg az ügy, hiszen kiderült, az Európai Parlamentben folyó vitákat valójában senki sem figyeli.

Hozzátette: a helyzet abszurditását jól mutatja, hogy a korrupciós hálózat vezetője, az Európai Parlament eddigi alelnöke eközben megszavazta, hogy Magyarországon nincs demokrácia.

„Senki nem vette ezt eddig észre, hogy az Európai Parlament elnöke, több beszédet tartott a plénumán az Európai Parlamentnek, amiben elég abszurd kijelentéseket tett, és a mindenki által ismert tényekkel szemben azt állította, hogy Katarban minden rendben volna. Tehát az Európai Parlamentben folyó vitákat valójában senki nem regisztrálta, ami mutatja, hogy ez az intézmény a nevével ellentétben nem parlamentként működik. Ha a magyar országgyűlésben elhangzott volna egy ilyen mondat az észrevettük volna. Az Európai Parlamentet valójában senki nem figyeli” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója.

„A brüsszeli korrupciós ügy a demokráciánk legnagyobb megcsúfolása” – erről pedig már a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt.

Nem volt az európai baloldalnak problémája a jogállamisággal, amikor Gyurcsány Ferenc idején szemeket lövettek ki, de akkor, amikor nemzeti kormánya lett Magyarországnak, akkor rögtön probléma lett a jogállamisággal. Azok beszéltek eddig, oktatgattak, leckéztettek bennünket jogállamiságról meg korrupcióról, akik most az évtized legnagyobb Európai Uniós korrupciós botrányába keveredtek bele” – mondta Hollik Isvtán, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István hozzátette: az évtized legnagyobb korrupciós botránya is jól mutatja, hogy az Európai Unió rosszul működik.  A migrációs válság, a koronavírus járvány, és az elhibázott brüsszeli szankciók is rávilágítottak arra, hogy az EU nem képes meghatározni, mi az európai érdek, így nem is tud eszerint cselekedni.

Forrás: hirado.hu