Tovább gyorsult az infláció az év végén! Mutatjuk mi mennyivel drágult

Fotó MH

2022 decemberében a vártnak megfelelően 24,5 százalékkal emelkedett az infláció Magyarországon. Az élelmiszerinfláció megközelítette a 45 százalékot. 2022 egészében 14,5 százalék volt a pénzromlás üteme. Mutatjuk mi mennyivel drágult!

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább a KSH adatai alapján.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9 százalékkal nőttek.

2022

A fogyasztói árak 2022-ben átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. A maginfláció 15,7 százalék volt. Ezek az értékek megegyeznek az MNB előrejelzéseivel.

A tavalyi év egészében a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak 26,0 százalékkal. A háztartási energia ára 21,7, a tartós fogyasztási cikkeké 12,2, az egyéb cikkeké 12,0, a szeszes italok, dohányáruké 9,9, a szolgáltatásoké 7,1, a ruházkodási cikkeké 5,5 százalékkal emelkedett. A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 15,2 százalékkal nőttek.

Mi mennyivel drágult?

Az élelmiszerinfláció 2022 decemberében elérte a 44,8 százalékot.

Az élelmiszerek lendületes drágulását többek között az elmúlt 500 év legnagyobb nyári aszálya, az erős belső kereslet, bizonyos termelési láncok szakadozása, a hazai élelmiszeripar gyenge termelékenysége és a devizahatás eredményezte.

Mi várható?

Az infláció várhatóan az idei év első hónapjaiban tetőzhet. Az üzemanyagárstop eltörlése következtében a korábban vártnál magasabb lehet az inflációs csúcs, mely 25-26 százalék környezetében alakulhat.

Az üzemanyagárstop eltörlése piaci várakozások szerint nagyságrendileg 2-2,5 százalékponttal emelheti meg a fogyasztói árindexet. Az áremelő hatás jelentős része már 2022 decemberében jelentkezik.

Az MNB decemberi inflációs előrejelzései szerint 15,0-19,5 százalék közötti sávban alakulhat az idei év egészében az inflációs átlagosan. Az üzemanyagárstop hiányában inkább a sáv tetejéhez lehetünk majd közelebb.

Az infláció az idei év első felében az év eleji tetőzést követően lassan, fokozatosan fog csökkenni.

2023 második felétől fog lendületesebben mérséklődni az árdinamika a magasabb egy évvel ezelőtti bázis, a gyengülő belső kereslet és a normalizálódó nyersanyagárak hatására.

Emellett az MNB szigorúbb pénzpolitikájának is legalább egy-másfél évre van szüksége, hogy kifejtse hatását és elkezdje hűteni a gazdaságot.

Régiós kitekintő

Csehországban 15,8 százalékot, míg Lengyelországban 16,6 százalékot tett ki az infláció tavaly decemberben. Szlovákiában egyelőre még csak a novemberi adat ismert, mely 15,4 százalékos árdinamikát mutatott.

A visegrádi országok közül decemberben nagy valószínűséggel Magyarországon volt a legmagasabb a fogyasztói árindex 24,5 százalékos értékkel.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/tovabb-gyorsult-az-inflacio-az-ev-vegen-mutatjuk-mi-mennyivel-dragult