Tovább egyszerűsítenek az ügyintézéseken

Fotó: Shutterstock

A közigazgatási eljárások és az ügyintézés hatékonyabbá tételéhez jogszabályi módosításokra van szükség.

Megtartotta alakuló ülését a deregulációs kerekasztal Budapesten. Tuzson Bence deregulációért felelős kormánybiztos, a kerekasztal elnöke az alakuló ülésen hangsúlyozta, a céljuk, hogy olyan javaslatokat tegyen az adminisztráció csökkentésére, a jogszabályok egyszerűsítésére, amelyek hozzájárulnak az ország versenyképességéhez, megkönnyítik a családok, az állampolgárok életét.

A kerekasztal elnöke köszöntőjében kiemelte, a kormány 2010-ben azzal szembesült, hogy a bonyolult és nehezen betartható jogszabályok nehezítik a jogkövető magatartású emberek életét, ezért szükséges az intézmények és jogszabályok átalakítása, tartalmi elemeinek egyszerűsítése. Már eddig is felülvizsgáltak és módosítottak több ezer olyan jogszabályt, amelyek feleslegesen terhelték a közigazgatás rendszerét, a magyar emberek mindennapjait.

Az eredmények ellenére szükség van további deregulációs lépésekre is, a közigazgatási eljárások, az ügyintézés egyszerűsítésére, még hatékonyabbá tételére.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, a kerekasztal társelnöke elmondta, az ellenőrzések során gyakran tapasztalták, hogy a túlszabályozott jogi környezet nehezíti, időnként szinte lehetetlenné teszi a jogszabályok betartását.

A társelnök fontosnak nevezte, hogy a deregulációs kerekasztal szereplői, köztük a gazdaság képviselői is javaslatot tehetnek a közigazgatási ügyintézés egyszerűsítésre, a betartható jogszabályokra.

Az alakuló ülésen a kormány és a kerekasztal állandó tagjai együttműködési megállapodást.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/belfold/2023/01/20/tovabb-egyszerusitenek-az-ugyintezeseken