Tovább drágul a kőolaj, jöhet az újabb benzinárcsúcs

Fotó forrása: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

A hétfői kétszázalékos drágulás után kedden reggel folytatódott a kőolaj áremelkedése annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ a havi termelési kvóta eredetileg is tervezett napi 400 ezer hordós megemelése mellett döntött.

Ez pedig igen rossz hír a hazai autósok számára is. Hiába emelkedik szerdán eddig soha nem látott szintre a benzin és a gázolaj ára (közeledik az 500 forintos átlagár), így szinte borítékolható, hogy pénteken további üzemanyag-drágulás lesz.

Az OPEC hétfői döntését megelőzően voltak olyan piaci várakozások, hogy az OPEC+ napi 800 ezer hordós termelésnövelésről határozhat, hogy elejét vegye a kőolaj további drágulásának, ami már akár a globális gazdaság növekedését is lassíthatja, emlékeztet az MTI.

A decemberi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2018 októbere óta legmagasabb szinten, 81,46 dolláron állt kedden kora reggel, ami 20 cent drágulás a hétfői záróértékéhez viszonyítva.

A nyugati féltekén irányadó, novemberi jegyzésű WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2014 novembere óta a legmagasabb szintre, 77,71 dollárra emelkedett, ami a hétfői záróértékéhez viszonyítva 9 centes drágulás.

Forrás: 24.hu