Tovább csökken az Európai Unió őszi káposztarepce termelése

A kép forrása: agroline.hu

Míg az esőzések enyhülést hoztak az EU repcéire, az elemzők továbbra is úgy gondolják, hogy az idei év termése lesz az elmúlt 10 év legalacsonyabb termése a szárazság és a rovarkártétel miatt.

A Coceral Gabonaipari Szövetség úgy látja, hogy az EU repce termése 2019-ben 17,9 millió tonna lesz, ami közel 2 millió tonnával kevesebb, mint tavaly. Más előrejelzések is hasonlóan 18 millió alatti termést várnak, ami 2007 óta a legalacsonyabb lenne, amikor 18,5 millió tonnányi termés került betakarításra. Az Agritel piaci konzultációs cég szerint a mezőgazdaságnak lendületet adtak a májusi az esőzések, így a múlt hónapban az őszi káposztarepcének is, de ez nem lesz elég, hogy kompenzálja, amit előzőleg elszenvedettek a növények.

Az Észak- és Közép-Európában tapasztalt tavalyi forró és száraz nyár hatására az EU repcetermése már 2018-ban kevéssel 20 millió tonna alá csökkent, ami az elmúlt hat év átlagos szintje alatti érték. Ráadásul az aszály maradandó hatásaként a száraz ősz megnehezítette a repce vetését, ami pedig nagymértékű területcsökkenéshez vezetett az EU fő termelő országaiban, úgymint Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Hahót, 2016. március 24. – Virágzik a repce (Brassica napus) a Zala megyei Hahót határában 2016. március 24-én. – MTI Fotó: Varga György – A kép forrása: nak.hu

A francia gazdák más növények után néztek. A döntésüket alátámasztja, hogy a Coceral is úgy véli, hogy Franciaországban a termés 4 millió tonnára fog csökkenni a tavalyi 4,9 millióról, mialatt egyes kereskedők meg pláne úgy látják, hogy a teljes termés akár 4 millió tonna alá is kerülhet. A Francia Mezőgazdasági Minisztérium szerint a tavalyi évhez képest a repce vetésterülete országban 19%-kal csökkent 1,31 millió hektárra. Bár a február óta tartó enyhe időjárás segítette a repce növekedését, tavasszal ugyan ezek a feltételek segítették a rovarkártevők tömeges megjelenést is. Ezek együtt, a késői fagykárokat is látva, vezették a francia gazdákat azon döntéshez, hogy a repcét más növényekre lecseréljék, például kukoricára.

A kép forrása: storeinsider.hu

Németországban az eső eltüntette a gazdák legnagyobb aggodalmát a tartós szárazság miatt. Ugyanakkor úgy tűnik a kevesebb termés elkerülhetetlen, mivel jobb időjárási körülmények miatt javuló termésmennyiség már nem lesz elég ahhoz, hogy kompenzálja a hatalmas vetésterület csökkenést. A Német Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetség (DRGV) hónap eleji becslése szerint az őszi káposztarepce termés éves szinten 17%-kal csökken 3,04 millió tonnára.

A kép forrása: magro.hu

A közelmúltbeli esőzések Lengyelországban is megnyugtatták a termelőket a szárazsággal kapcsolatban. A Sparks Polska piaci elemzői abban reménykednek, hogy az idei termés kicsivel magasabb lesz, mint a tavalyi 2,3 millió tonna és megközelítheti a 2,4 millió tonna

A képő forrása: blog.syngenta.hu

A Nemzeti Termelők Uniója (NFU) szerint Nagy-Britanniában a rovar kártétel, főként a nagy repcebolháé olyan nagymértékű volt, hogy 50%-os terület csökkenéshez vezetett. Úgy fest a megmaradt növények jó állapotban vannak, bár a termelők több esőben reménykednek. Tavaly az Egyesült Királyság megközelítőleg 2,1 millió tonna repcét takarított be.

A repce az Európai Unió egyik fő olajnövénye: felhasználható a konyhában sütőolajként, bio-üzemanyagként, valamint állati takarmányhoz adalékként. (NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás. Ieg.vu)