Tovább áradnak a folyók, egyre több helyen rendelnek el árvízvédelmi készültséget

Fotó: kanizsaujsag.hu

Egyre több helyen rendelnek el árvízvédelmi készültséget. Az elmúlt napok heves esőzései miatt több folyón is folyamatosan emelkedik a vízszint. 24 órában dolgoznak a vízügyesek a Mura és a Rába mentén. Már több település is segítséget kért a vízügyi főigazgatóságtól, ezért újabb szakembereket vezényeltek a kritikus folyószakaszokhoz.

Hiába rakták körbe az egész házat homokzsákokkal ennél a csákánydoroszlói portánál, a kiáradt Rába elöntötte az ingatlant. Hét helyen akkora károkat okozott az áradás a településen, hogy az ott élőknek el kellett hagyniuk az otthonaikat.

Kilakoltattak bennünket utána megpróbáltuk védeni a házat, hogy ne menjen be a víz, de sajnos reménytelenül, mert bement. Öt centis víz van a házban” – mondta egy helyi nő. A Rába nemcsak Csákánydoroszlón okoz komoly gondokat.

Gasztonyban szombaton több száz ház maradt áram nélkül, mert több villanyoszlop is a víz alá került.

Az áramellátási gondokat aggregátorok és trafók segítségével oldják meg a több mint négyszáz fős településen. Homokzsákokkal védték itt is házakat. Egy elzárt útszakasz van még a faluban, ahol három család ellátásáról kell gondoskodni. Hozzájuk csónakokkal szállítják a legszükségesebbeket.

A környező településektől aggregátorokat kaptunk szivattyúkat kaptunk a falu lakói önként saját üzemanyaggal ellátott traktorokkal folytatták a mentést. Csónakokat kaptunk azonnal az Édász folyamatosan biztosítja a biztosítóhelyeken aggregátorral az áramellátást” – mondta az M1-nek Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere.

A Rába Körmenden vasárnap reggel tetőzött több mint ötszáz centiméteren.

Rekordközeli vízálláson tetőzött ma a Rába folyó Körmendnél. 505 centimétert mértek a szakemberek. Jelenleg pedig a késő délutáni órákban 494 centiméteren áll a Rába vízállása ami azt jelenti hogy több mint tíz centiméterrel lejjebb vonult már az ár” – közölte a közmédia tudósítója.

Bár a Rábán már megkezdődött az apadás, több folyón még várják a tetőzést.

Rohamosan emelkedik a Mura vízszintje is a magyar-horvát szakaszon. Jelenleg több mint 470 centiméteren árad a folyó. A murarátkaiak készülnek a folyó tetőzésére. A vízügy munkatársai egy mobilgátat is építettek Letenye és Murarátka határában, hogy az áradó folyó ne veszélyeztesse az itt élőket.

„Jelen esetben nincs tudomásunk arról, hogy bármelyik lakóházat is veszélyeztetné az árvíz. A gátat a legmagasabb mért vízállás fölött ha jól emlékszem egy húsz centiméterrel még megemelték a gátat, úgyhogy a jelenlegi vízállás sem fogja elérni vélhetően ezt a magasságot” – fogalmazott Gyergyák Zoltán Murarátka polgármestere.

Szerdára várják a Dráva tetőzését. A vízszint itt a valaha mért legmagasabb vízállást, akár a hatszáz centimétert is elérheti.

„Az előrejelzésekhez várhatóan most a valaha volt legnagyobb vizet huszonhárom centivel meg fogjuk haladni. Ez azt jelenti, hogy a jól kiépített töltéseinken is 1100 köbméter homokot, illetve 45 ezer homokzsákot várhatóan be fogunk építeni töltés magasításra, hogy az előrejelzéseknek megfelelően ezt a legnagyobb vizet is biztonságban le tudjuk vezetni” – ismertette Pehr Nándor a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke.

A Dráva mellett több más folyóra is kiemelten figyelnek a szakemberek.

„A Murán Letenyénél már legmagasabbfokú az árvízvédelmi készültség, és itt egy nagyon-nagyon rugalmas védekezést kell eszközölniük a vízügyes szakembereknek. Egyrészt ott van a bizonytalan hidrológiai előrejelzés, a jóval nagyobb mennyiségű érkező víz, másrészt pedig ott van, hogy mind az osztrák, mind pedig a horvát vízierőművekből több vizet kapunk most, hiszen ott is elő kell üríteni ezeket a tározókat, hiszen oda is jóval több érkezik” – hangsúlyozta a Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

A tetőzés hirtelen és nagy sebességgel várható a folyókon, ezért a hatóságok mindenkit óvatosságra intenek a folyamok közelében.

Forrás: hirado.hu