Tóth József értesítése alapján: Minden, amit a sárga csekkek befizetéséről tudni kell

kép: fintechzone.hu

Az utóbbi időszakban csökkent a közismert “sárga csekkes” befizetések száma és értéke is, ami eddig minden új megoldás ellenére tartotta magát a magyar társadalomban, és így a készpénzforgalomban is. Ezzel szemben az elmúlt három évben az iCsekk, azaz a mobilapplikációkon keresztül befizetett csekkek volumene a Magyar Posta adatai szerint mintegy hatszorosára nőtt. A mobilappos használat növekedésével párhuzamosan ugyanakkor csökken az igény a gyors befizetést biztosító csekkautomaták iránt. De melyiket milyen esetben érdemes vagy kell használni? Miben térnek el az egyes befizetési megoldások? Cikkünkben bemutatjuk a postai készpénzátutalási megbízások lebonyolítására kínálkozó megoldásokat, és azt, mikre figyeljen a befizetéskor.

A sárga csekk, vagy hivatalos elnevezése szerint a készpénzátutalási megbízás a számlatulajdonos (vagyis a befizetés kedvezményezettje) nevével, pénzforgalmi jelzőszámával, valamint a posta által meghatározott további adatokkal ellátott, egyedileg azonosítható befizetési lap. Sárga csekken jellemzően a közüzemi szolgáltatók (víz, áram, csatorna, gáz, távfűtés), távközlési szolgáltatók, pénzügyi szolgáltatók, biztosítótársaságok, állami intézmények, önkormányzatok és társasházak számára történő befizetések egyenlíthetők ki. 

Alapvetően három módon történhet a csekkbefizetés:

  • postán készpénzzel vagy bankkártyával
  • automatán keresztül
  • okostelefonnal: iCsekk

A következőkben mindhárom befizetési módozatot részletesen bemutatjuk.

Csekkbefizetés a postán készpénzzel vagy bankkártyával

A sárga csekkek készpénzben valamennyi postán, bankkártyával pedig a POS terminállal rendelkező postákon egyszerűen és gyorsan befizethetők.

Gyors és praktikus, hiszen a kényelmesen feladható készpénzátutalási megbízással a befizetések összege és a hozzá tartozó információk legkésőbb két munkanap alatt eljutnak a kedvezményezett számlavezető bankjához.

A bankkártyával történő csekkbefizetés 2015. június 1-jétől kártyás vásárlási tranzakciónak minősül, amely a legtöbb bankkártya esetében ingyenes. A bankkártyával történő vásárlások után felszámított külön díjak és költségek tekintetében a kártyabirtokos számlavezető bankja adhat felvilágosítást.

A POS terminállal rendelkező posták listája az alábbi módokon érhető el:

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/gazdasag/20220524-postai-keszpenzatutalasi-megbizasrol-sarga-csekk.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator