Tóth József értesítése alapján: Megjelent az szja-visszatérítés igényléséhez szükséges űrlap

Fotó: pecsma.hu

A családi pótlékra jogosultaknak még érdemes lehet várniuk a benyújtással.

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek szja-visszatérítéséhez – vette észre a Portfolio.

A VISSZADO-nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

A mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető nyilatkozaton online megadható az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatok: bankszámlaszám vagy postacím, ahová az utalást kérik; ellenőrizhető, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatokat ismeri; nyilatkozni lehet arról, hogy a kitöltő jogosult az adó-visszatérítésre.

A VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal.

A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV,

ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak.

A VISSZADO-nyilatkozat nemcsak online, hanem papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A nyilatkozatra használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A benyújtási határidő 2021. december 31.

A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

Itt a NAV kisokosa és kitöltési útmutatója a VISSZADO-nyilatkozathoz, érdemes átböngészni.

Forrás: infostart.hu