Tóth József értesítése alapján: Civil fórumnak adott helyet kedden a kecskeméti Katona József Könyvtár

A szervezők, az Otthon Segítünk Alapítvány és a HAT Alapítvány munkatársai azzal a céllal hívták össze a civil szervezetek képviselőit, hogy összefogjanak, segítsék egymás munkáját.

A fórum középpontjában a sikeres önkéntes menedzsment, az önkéntes toborzás és az alternatív adománygyűjtés állt. Daróczi Marcsi, az Otthon Segítünk Alapítvány helyi képviselője köszöntőjében az összefogásra hívta fel a figyelmet.

– Diákként és felnőttként is jelen volt bennem a közösségért tenni akarás, a közösségi érzés fontossága. Azóta is hiszek a kapcsolatok erejében, az összefogásban. Ez a civil fórum egy kezdő lépés abban, hogy összefogva, együtt érhessük el, hogy az önkéntesség megérdemelt megbecsülésben részesüljön. A civil szféra erőt képvisel, nem ingyenesen dolgozó munkások serege. Az elhivatottsággal végzett tevékenységeinkkel mindig új és új ötleteteket valósítunk meg és természetesen sokaknak segítünk – mondta Daróczi Marcsi.

A kecskeméti önkormányzat részéről Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a civil szervezetek képviselőit, aki az önkéntes és karitatív munka értékére hívta fel elsőként a figyelmet. Megjegyezte: a város számára is fontosak a civil szervezetek. Jó kapcsolatot ápolnak a Városi Civil Kerekasztallal, majd kiemelte a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkáját, mely összefogja ezeket a szervezeteket. Az önkormányzati feladatok közül is többet átvállalnak civil szervezetek. Vannak nagyon jó példák arra, amikor Kecskemét városa összefog a civilekkel, és együtt nyújtanak segítséget a rászorulóknak, ilyen például a Varázstáska akció.

Olyan időket élünk, amikor talán még nagyobb szükség van az összefogásra a pénzforrások szükőssége miatt. Végül hozzátette: az önkéntes munkát végzők szeretete, elhivatottsága, önzetlensége, segítőkészsége, elköteleződése és szolidaritása példaértékű.

A fórum bevezetőjében tájékoztatást adott munkájukról Karsai Éva, Bács-Kiskun Vármegyei Kecskeméti Civil Szolgáltató Központ irodavezetője. A nap folyamán két részre bontva workshopot tartottak a civil szervezetek munkatársainak azzal a céllal, hogy megismerjék egymást, egymás munkáját.

Kuremszki Andrea tréner, a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ önkéntességért és forrásteremtésért felelős civil szervezeti szaktanácsadója pedig előadásában az önkéntes toborzásra adott hasznos tanácsokat, illetve arra, hogyan tarthatók meg az önkéntesek, hogyan motiválhatók.

A fórum végén Daróczi Marcsi összegezte a tapasztalatokat. Elmondta: sikeresnek ítéli meg a rendezvényt, közel 20 szervezet jelent meg, akik hosszabb-rövidebb időre tudtak velük maradni. 14 szervezettel zárták a napot, az élet több területét képviselve: volt szó a gombákról, bemutatkoztak a városvédők, és a fogyatékossággal élők, majd a különböző családokat segítő egyesületek, alapítványok és klubok.

A végén megegyeztek, a munkát, az együtt gondolkodást folytatják. Következő találkozójuk: március 21-én, 10-12 óráig tart a Civil Központban, Kecskeméten a Wesselényi utcában.

A következő találkozó feladata, hogy a résztvevő szervezetek közös önkéntes stratégiát dolgozzanak ki, megtervezve egyúttal egy ingyenes önkéntes felkészítést. A találkozóra várják újabb civil szervezetek képviselőit is.

Forrás: baon.hu

https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/02/civil-forumnak-adott-helyet-kedden-a-kecskemeti-katona-jozsef-konyvtar-galeriaval